Najbolji savjeti za prevenciju raka dojke

Najbolji savjeti za prevenciju raka dojke

Najbolji savjeti za prevenciju raka dojke
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.10.2015.
  • Broj pregleda: 841
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rak dojke je jedan od najčešćih tipova raka koji se javlja kod žena. Rano dijagnosticiranje raka dojke je vrlo važno za povećanje vjerojatnosti uspješnog liječenja. Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste rizik od raka dojke sveli na minimum, a mi vam donosimo neke od najdjelotvornijih.

Održavajte zdravu djelesnu težinu

Pretilost povećava rizik od nastanka raka dojke, naročito nakon menopauze. Jedan od najboljih pokazatelja zdrave tjelesne težine jest indeks tjelesne mase i vrlo je važno da on bude ispod 25. Indeks tjelesne mase možete izračunati ovdje.

Ostanite aktivni

Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost, čak i ona umjerena, može rizik od nastanka raka dojke smanjiti za 10 do 30%. Dovoljno je svaki dan provesti oko 30 minuta vježbajući umjerenim intenzitetom.

Izbjegavajte alkohol i prestanite pušiti

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je konzumacija alkohola povezana s povećanim rizikom od nastanka raka dojke. Višegodišnje pušenje također povećava rizik od nastanka raka dojke, stoga je krajnje vrijeme da prestanete.

Dojite djecu što dulje možete

Žene koje doje svoju djecu imaju manji rizik od nastanka raka dojke. Dijete biste trebali dojiti najmanje godinu dana.

Redovito idite na preglede

Dojke sami trebate pregledavati barem jednom mjesečno. Ako u obiteljskoj anamnezi imate slučajeve raka dojke, svakako se posavjetujte s liječnikom o učestalosti pregleda. Više o tome što možete očekivati kod samostalnog pregleda dojki pročitajte u članku kvržice na dojkama - što je normalno, a što ne?

Najčitanije zanimljivosti