Ovo su savjeti za prevenciju raka dojke

Ovo su savjeti za prevenciju raka dojke

Ovo su savjeti za prevenciju raka dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 15.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Rak dojke je jedan od najčešćih tipova raka koji se javlja kod žena. Rano dijagnosticiranje raka dojke je vrlo važno za povećanje vjerojatnosti uspješnog liječenja. Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste rizik od raka dojke sveli na minimum, a mi vam otkrivamo neke od njih.

1. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Pretilost povećava rizik od nastanka raka dojke, naročito nakon menopauze. Jedan od najboljih pokazatelja zdrave tjelesne težine jest indeks tjelesne mase i vrlo je važno da on bude ispod 25. Indeks tjelesne mase možete izračunati ovdje.

2. Ostanite aktivni

Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost, čak i ona umjerena, može rizik od nastanka raka dojke smanjiti za 10 do 30%. Dovoljno je svaki dan provesti oko 30 minuta vježbajući umjerenim intenzitetom.

3. Dojite djecu

Pojedina su istraživanja otkrila da žene koje doje svoju djecu imaju manji rizik od nastanka raka dojke.

4. Izbjegavajte alkohol i prestanite pušiti

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je konzumacija alkohola povezana s povećanim rizikom od nastanka raka dojke. Višegodišnje pušenje također povećava rizik od nastanka raka dojke, stoga je krajnje vrijeme da prestanete.

5. Preventivni pregledi dojki

Preventivni pregledi dojki uključuju ultrazvuk dojki i mamografiju, a koji pregled se izvodi ovisi o dobi žene. Osim pregleda kod liječnika, jednom mjesečno bi svaka žena trebala obaviti samopregled dojki. Ako u obiteljskoj anamnezi imate slučajeve raka dojke, svakako se posavjetujte s liječnikom o učestalosti pregleda.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti