Najnoviji test na spolno - prenosivu infekciju od sada dostupan i u Hrvatskoj

Najnoviji test na spolno - prenosivu infekciju od sada dostupan i u Hrvatskoj

Najnoviji test na spolno - prenosivu infekciju od sada dostupan i u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Srijeda, 09.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovija pretraga kod sumnje na spolno-prenosivu infekciju izazvanu bakterijom Mycoplasma genitalium od sada dostupna i u Hrvatskoj!

Što je Mycoplasma genitalium?

To je mala bakterija koja može zaraziti spolno-mokraćni sustav. U žena uzrokuje upalu mokraćne cijevi i vrata maternice koja se, ako se ne liječi, može proširiti (npr. na sluznicu maternice i jajovode) i uzrokovati tešku infekciju - upalnu zdjeličnu bolest. Kod muškaraca najčešće uzrokuje upalu mokraćne cijevi (uretritis) koja često prelazi u kroničan oblik.

Koji su znaci infekcije?

Vrlo često ljudi nemaju nikakve smetnje, te je bez pretrage vrlo teško posumnjati na ovu infekciju. Mogu se javiti znakovi upale kao što su peckanje i neugoda pri mokrenju, sluzavi i/ili gnojni iscjedak iz spolovila, nelagoda i bol za vrijeme spolnog odnosa.

Kako se infekcija prenosi?

To je klasična spolno prenosiva bolest. Infekcija se prenosi tijekom nezaštićenog vaginalnog, analnog i oralnog spolnog odnosa.

Koje su komplikacije neprepoznate i neliječene infekcije?

Neliječena infekcija u žena povezuje se s upalnom zdjeličnom bolesti, čije su moguće posljedice izvanmaternična trudnoća i neplodnost. U muškaraca, ako se ne liječe, ta se bakterija može iz mokraćne cijevi širiti dalje pa se može razviti kronična upala prostate.

Kako mogu saznati jesam li zaražen/a?

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ molekularnom metodom (PCR) dokazuje se Mycoplasma genitalium u uzorcima. Pogodni uzorci su: prvi mlaz mokraće za oba spola. Nadalje, za žene je pogodan uzorak obriska vrata maternice koji uzima ginekolog, a za muškarce obrisak uretre koji se uzima u ambulanti Nastavnog Zavoda „Dr. Andrija Štampar“.

Zašto se do sada nisam testirao/la na ovu infekciju?

Ova bakteriju nije moguće uzgojiti na uobičajen način u laboratoriju. Tek se u najnovije vrijeme primjenom molekularnih metoda Mycoplasma genitalium uspješno dokazuje. Do nedavno, ova pretraga nije bila dostupna u Hrvatskoj, a sada je upravo zbog svoje važnosti uvedena u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Posebno je važno da osobe koje su negativne su na druge spolno prenosive uzročnike kao što su Neisseria gonorrhoeae i Chlamydia trachomatis, a imaju simptome infekcije spolno-mokraćnog sustava naprave test na bakteriju Mycoplasma genitalium!

Mogu li osobe koje su zaražene bakterijom Chlamydia trachomatis istovremeno biti zaražene i bakterijom Mycoplasma genitalium?

Da. Zbog istog načina prijenosa, osobe pozitivne na Chlamydia trachomatis češće imaju i bakteriju Mycoplasma genitalium.

Može li se liječiti infekcija uzrokovana bakterijom Mycoplasma genitalium?

Da. Liječi se antibioticima koje će vam propisati vaš ginekolog ili liječnik obiteljske medicine.

Treba li se istovremeno liječiti moj patner/ica?

Da. Veoma je važno upoznati svojeg partnera/icu da vam je dijagnosticirana ova infekcija kako bi se istovremeno liječio. Na taj način sprječavate ponovnu infekciju. Mycoplasma genitalium test značajan je napredak u dijagnostici i liječenju infekcija spolno-mokraćnog sustava oba spola, jer se pravovremenim otkrivanjem i liječenjem ove infekcije sprječavaju teži oblici bolesti koji mogu ostaviti trajne posljedice na reproduktivno zdravlje.

Dodatne informacije dostupne su u Odjelu za molekularnu dijagnostiku Službe kliničku mikrobiologiju pozivom na broj telefona 01/ 4696 303.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti