Ne ide vam matematika?

Ne ide vam matematika?

Ne ide vam matematika?
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju je sudjelovalo 46 učenika drugog i trećeg razreda osnovne škole. Neki su imali visoku razinu matematičke anksioznosti, a neki nisku. 

Matematička anksioznost označava stres i tjeskobu tijekom rješavanja matematičkih zadataka.

Učenici su imali sličnu razinu inteligencije, odnosno nije bilo značajnih razlika. Osim inteligencije, na sličnoj razini su im bila i radna memorija, matematičke sposobnosti i razina opće rjeskobe.

Učenici su rješavali matematičke zadatke, dok su znanstvenici provodili magnetsku rezonanciju mozga.

Znanstvenici su otkrili da se pojedinim studentima za vrijeme rješavanja zadataka, javlja anksioznost na području amigdale (dio mozga koji je povezan sa strahom) i na području hipokampusa (dio mozga koji igra ulogu u formiranju sjećanja). U međuvremenu se smanjila aktivnost dijelova mozga koji su odgovorni za radno pamćenje i zaključivanje.

Isti dio mozga koji reagira na strah se aktivira kod studenata koji pate od matematičke anksioznosti, izjavio je za časopis Psychological Science prof. Vinod Menon.

Djeca kojoj se javlja anksioznost tijekom rješavanja matematičkih problema postaju nesigurnija, zadatke rješavaju sporije i manje točno.

Znanstvenici ističu kako je ovo istraživanje pokazalo da postoji povezanost između matematičke anksioznosti i manjka vještine kod rješavanja matematičkih zadataka, što omogućava daljnje istraživanje kako bi se omogućilo rano dijagnosticiranje matematičke anksioznosti, ali i lijek za nju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti