Ne pušite u trudnoći

Ne pušite u trudnoći

Ne pušite u trudnoći
  • Objavljeno: Srijeda, 30.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski institut za izvrsnost u zdravstvu, NICE, izdao je priopćenje u kojem se ističe potreba da se svim trudnicama provjeri razina ugljikovog monoksida u krvi kako bi se odredilo je li su im potrebne dodatne mjere za prestanak pušenja.

Nove smjernice koje je izdao spomenuti institut ističu da bi se prilikom prvog pregleda trudnica trebala odrediti razina ugljikovog monoksida budući da su visoke razine toga plina nađene i kod aktivnih i kod pasivnih trudnih pušačica.

Ženama koje puše trebalo bi se ponuditi što više opcija za prestanak pušenja, uključujući i „profesionalnu pomoć bez predrasuda".

„Tijekom trudnoće, pušenje predstavlja veliki kratkoročni i dugoročni rizik kako za ženu tako i za nerođeno dijete, a mala djeca izložena pasivnom pušenju imaju veći rizik za bolesti respiratornog sustava", objasnio je profesor Mike Kelly, voditelj centra za javno zdravstvo u spomenutom institutu.

„Jedna od naših preporuka je da se žene tijekom prvog pregleda potaknu na testiranje razine ugljikova monoksida u krvi te da sa svojim liječnikom razgovaraju o rezultatima testa", objasnio je.

Profesor Kelly na kraju je istaknuo da bi test trebao alarmirati i nepušače s visokim razinama ugljikovog monoksida u krvi na mogućnost trovanja ispušnim plinovima iz pokvarenog grijača ili ispušnog sustava automobila.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti