Bolje vrtić nego baka

Bolje vrtić nego baka

Bolje vrtić nego baka
  • Objavljeno: Srijeda, 30.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski znanstvenici proveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da je dojenčad koju čuva netko iz obitelji ili netko od prijatelja rjeđe dojena no dojenčad koja ide u jaslice.

Tim znanstvenika proučio je 18.050 dojenčadi rođene u razdoblju od 2000. do 2002. godine, u sklopu velikog istraživanja koje se provodi u Velikoj Britaniji, a kojem je cilj između ostalog otkriti neke interesantne stvari o prehrambenim navikama djece.

Istraživači su usporedili postotak djece na prsima među djecom koja idu u jaslice ili u neku drugu ustanovu u kojoj dobivaju profesionalnu skrb, i među djecom o kojima se ne brinu profesionalci, nego djedovi, bake, prijatelji ili susjedi.

Istraživači su opazili da je jedna trećina djece koja su sudjelovala u ovom istraživanju dojena najmanje četiri mjeseca te da ih je sedam posto povjereno neformalnoj skrbi, a 2,3% u neku od ustanova koje se bave čuvanjem djece.
Analiza je pokazala da je vjerojatnost da dojenčad smještena u neku od formalnih ustanova bude dojena 15% manja no što je to slučaj kod dojenčadi o kojoj se brinu roditelji, dok je ista vjerojatnost za djecu o kojoj se brinu neprofesionalne osobe 50% manja.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu Archives of Disease in Childhood.

Stručnjaci savjetuju majke da dijete prvih šest mjeseci života bude isključivo na prsima, a nakon toga da uz majčino mlijeko polako počinje dobivati i ostalu hranu u tekućem obliku.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti