Pušenje e-cigareta u trudnoći može uzrokovati anomalije djeteta!

Pušenje e-cigareta u trudnoći može uzrokovati anomalije djeteta!

Pušenje e-cigareta u trudnoći može uzrokovati anomalije djeteta!
  • Objavljeno: Utorak, 21.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Jesu li manje štetni duhanski proizvodi ili popularna elektronska cigareta, još uvijek je vruća tema o kojoj se raspravlja. Nova istraživanja pokazuju da e-cigareta može biti još štetnija, pogotovo za trudnice. Istraživanje, objavljeno na portalu Plos One, otkriva da e-cigarete mogu uzrokovati kraniofacijalne anomalije embrija i ugroziti zdravlje djeteta.

Istražite zdravstvene rizike pasivne inhalacije aerosola iz e-cigareta!

U svrhu istraživanja, tim je izložio embrije žaba i živčane stanice sisavaca kemikalijama iz e-cigareta. Cilj je bio vidjeli hoće li one uzrokovati neko oštećenje na uzorcima. Za istraživanje su korištene žabe jer imaju sličan oblik embrija kao ljudi. Živčane stanice sisavaca su također interesantne za promatranje jer sudjeluju u embrionalnom razvoju lica.

Nakon izlaganja embrija mješavini kemikalija iz e-cigareta, tim je promatrao jesu li se karakteristike lica embrija promijenile. Istraživanje pokazuje da kemikalije itekako imaju učinak na razvoj embrija. Naime, sve žabe su imale rascjep nepca.

Kemikalije koje sadrže razne arome poput bobičastog voća ili ostale hrane, pokazuju najdramatičniji učinak na lice.

Potrebno je obaviti još mnogo testiranja prije potvrde učinka e-cigareta na razvoj djeteta.

Ovo nije prvi put da se e-cigarete spominju u negativnom kontekstu kada je u pitanju zdravlje. Nedavno je također otkriveno korisnici e-cigareta imaju više razine proteina u tijelu. Međutim, istraživanje je rađeno na bivšim pušačima duhanskih proizvoda koji su prešli na e-cigarete, što otežava jasno razlučivanje rezultata.

Dosadašnji rezultati istraživanja pokazuju da bi konzumacija e-cigareta mogla biti jednako štetna kao i konzumacija duhanskih proizvoda.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti