Neplodni muškarci češće pate od raka

Neplodni muškarci češće pate od raka

Neplodni muškarci češće pate od raka
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci, kojima je dijagnosticirana azoospermija prije dobi od 30 godina, imaju veći rizik od nastanka raka.

Azoospermija je stanje koje označava da u spermi nema dovoljno spermatozoida, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da azoospermija može povećati rizik od nastanka raznih vrsta raka.

Dr. Michael Eisenberg je izjavio kako "prethodna istraživanja nisu povezala neplodnost s povećanim rizikom raka, ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo da postoji povezanost između nastanka raka i neplodnosti kod muškaraca", prenosi DailyMail.

U istražuvanju je sudjelovalo 2238 muškaraca, čije su zdravlje znanstvenici promatrali čak 20 godina, od 1898.do 2009.godine.

Na kraju istraživanj aprosječna dob sudionika je bila 37.5 godina. Od ukupnog broja muškaraca, njih 451 je patilo od azoospermije.

Kada su znanstvenici napravili testove koji pokazuju rizik od nastanka raznih oblika raka, rezultati su pokazali da muškarci, koji pate od azoospermije, imaju rizik od nastanka raka jednak kao i muškarci koji su čak 10 godina stariji.

I dok istraživanje nije bilo dovoljno veliko da bi znanstvenici mogli ustanoviti postoje li posebne vrste raka koje nastaju kao posljedica azoospermije, rezultati koje su dobili  pokazuju da se rak javlja na raznim dijelovima tijela, uključujući rak mozga, prostate, želuca, kože, testisa i debelog crijeva.

Znanstvenicima je u cilju nastaviti istraživanje kako bi otkrili koje vrste raka se najčešće javljaju pod utjecajem azoospermije, igraju li i neki drugi faktori važnu ulogu i povećava li neplodnosti kod žena rizik od nastanka raka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti