Nova nada za oboljele od Parkinsonove bolesti

Nova nada za oboljele od Parkinsonove bolesti

Nova nada za oboljele od Parkinsonove bolesti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bolesnici koji boluju od Parkinsonove bolesti imaju novu nadu nakon što su znanstvenici identificirali mutaciju gena koja aktivira bolest.

Istraživači su otkrili molekulu koja izaziva odumiranje živčanih stanica u mozgu, tako uzrokujući bolest, a nadaju se da bi je uskoro mogli i zaustaviti u njenom začetku.

Parkinsonova bolest je poremećaj pokreta koji se karakterizira nekontroliranom trešnjom i gubitkom koordinacije mišića. A u mozgu se karakterizira teškim gubitkom živčanih stanica koje proizvode dopamin i omogućuju laku kontrolu nad tijelom.

Osoba koja boluje od Parkinsonove bolesti razviti će simptome tek nakon što se 80 posto tih stanica izgubi, tako da je moguće da oni već neko vrijeme boluju od bolesti, ali zbog ovakvog stanja nisu ni bili svjesni što se događa u njihovom tijelu.

Sada kada su istraživači otkrili molekule odgovorne za smrt živčanih stanica, vjeruju da bi mogli proizvoditi lijekove koji će blokirati njeno djelovanje.

Korištenjem vinskih mušica za istraživanje, znanstvenici su pokazali varijantu gena koja rezultira oslabljenim djelovanjem kemikalija koje podešavaju proizvodnju bjelančevina u stanicama.

Nova otkrića pokazuju da mutacija promjeni normalne aktivnosti, te dovodi do pretjerane proizvodnje najmanje dva proteina koji mogu izazvati odumiranje moždanih stanica.Trenutno dostupni lijekovi za Parkinsonovu bolest privremeno ublažuju njene simptome, ali mogu imati neželjene nuspojave, a u krajnosti ne sprječavaju dopaminske stanice od odumiranja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti