Novi antibiotici proizvedeni od žablje kože

Novi antibiotici proizvedeni od žablje kože

Novi antibiotici proizvedeni od žablje kože
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Borba protiv super bakterija  je poduzela korak unaprijed zahvaljujući otkriću da se snažni novi antibiotici mogu dobiti od supstanci na žabljoj koži.

Znanstvenici odavno znaju da koža žabe sadrži dosta jakih tvari za borbu protiv bakterija zbog neprijateljskog okruženja u kojem obitavaju.

Ali te tvari su nažalost također često otrovne i za ljude.

Sada je tim istraživača sa Sveučilišta Ujedinjenih Arapskih Emirata uspio razraditi način kako modificirati te kemikalije kako bi uklonili njihove štetne nuspojave.

Već su identificirali 100 novih antibiotika uključujući i jedan koji bi mogao pomoći u borbi s teškom bolničkom super bakterijom poznatijom kao  Methicillin rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA).

„Žablja koža je odličan potencijalni izvor ovog antibiotika", rekao je dr. Michael Conlon, biokemičar na sveučilištu u Abu Dhabiju.

„One su tu oko 300 milijuna godina, tako da su imale dovoljno vremena naučiti kako se obraniti protiv mikroba koji izazivaju bolesti u okolišu."

„Njihov okoliš uključuje zagađene vode, gdje je jak obrambeni sustav protiv patogena nešto što morate imati, ako mislite ostati živi."

Znanstvenici već godinama znaju da je koža žabe bogat izvor kemikalija sposobnih za ubijanje bakterija, virusa i gljivica.

Tu nastupaju istraživači koji pokušavaju izolirati kemikalije koje su odgovorne za borbu protiv bakterija i zatim ih pokušavaju prilagoditi za razvoj u nove antibiotike.

Uspjeh je međutim bio neuhvatljiv, zato jer antibiotici imaju tendenciju biti otrovni za ljudske stanice, a određene kemikalije u krvotoku ih lako uništavaju.

Dr. Conlon i kolege otkrili su način kako podesiti njihovu molekularnu strukturu, tako da ih učine manje toksičnima za ljudske stanice, a opet moćnijim ubojicama bakterija.

Slično tome, znanstvenici su također otkrili druga podešavanja koja su omogućila izlučevinama žablje kože da odbiju napad destruktivnim enzimima u krvi.

Rezultat je antibiotik koji u krvotoku duže opstaje i ima veću vjerojatnost da će biti učinkovit kao borac protiv infekcija.

Antibiotske supstance rade na neobičan način, što onda stvara velike probleme mikrobima koji izazivaju bolesti da razviju otpor na njih, dodaje dr. Conlon.

Znanstvenici trenutno dijagnosticiraju kožne izlučevine na više od 6.000 vrsta žaba za njihove antibiotičke aktivnosti. Do sada su dijagnosticirali i odredili kemijske strukture na jedva 200 žaba, ostavljajući nam tako potencijalno bogatstvo antibiotske tvari koje tek čekaju otkriće.

Jedna supstanca izolirana u kožnim sekretima žablje vrste koja je uobičajena u Kaliforniji i Oregonu, a trenutno je pred izumiranjem, pokazuje obećavajuće rezultate kod uništavanja MRSA bakterije. MRSA je super bakterija,  odgovorna za uzrokovanje smrtonosnih epidemija zaraze među hospitaliziranim bolesnicima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti