Kvaliteta boli je jednako važna kao i intenzitet boli

Kvaliteta boli je jednako važna kao i intenzitet boli

Kvaliteta boli je jednako važna kao i intenzitet boli
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje sindroma karpalnog tunela pokazuje kako različita mjerenja boli mogu utjecati na kvalitetu života.

Kvaliteta boli, a ne njegov intenzitet, trebao bi biti ključni alat za procjenu kod liječnika, donosi nam najnovija studija o sindromu karpalnog tunela.

Ispitano je 100 bolesnika koji su bili na kliničkom ispitivanju sa sindromom karpalnog tunela. Ispitana je kvaliteta spavanja kod pacijenata i odgovarali su na detaljna pitanja oko njihove boli. Sindrom karpalnog tunela je oticanje unutar uskog „tunela" koji čine kosti i ligamenti u ručnom zglobu, a najčešće se događa kao rezultat stalnog ponavljanja.

Cilj istraživanja bio je ispitati kako je kvaliteta boli, a ne intenzitet boli, povezana s tim kako bol ometa normalnu funkciju.

Tim sa Sveučilišta u Washingtonu je otkrio da su određene kvalitete boli (oštrina, osjetljivost, dubina, površina, itd.) povezane s promjenama u funkcioniranju pacijenata na intenzitet boli i druge mjere. Svrab i lupanje su kvalitete boli najjače povezane sa smanjenom funkcijom i poremećajem spavanja.

Nalaz ističe važnost procjene kvalitete boli kada liječnici provode procjene boli na pacijentu koji pati od sindroma karpalnog tunela.

„Bol je puno više nego samo intenzitet i neugodan osjećaj. Znanje o kvaliteti boli, kao i intenzitetu boli, pruža dodatne tragove za razumijevanje utjecaja boli na privatni život", izjavio je autor istraživanja Mark P. Jensen.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti