Novi lijek za rak štitne žlijezde

Novi lijek za rak štitne žlijezde

Novi lijek za rak štitne žlijezde
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novi lijek usporava rak štitne žlijezde. Istraživači su uz to otkrili genetsku mutaciju koja poboljšava odgovor na terapiju.

Eksperimentalni lijek koji inhibira razvoj krvnih žila tumora usporava napredovanje razvoja metastaza tumora štitne žlijezde u nekih pacijenata, pokazuju rezultati međunarodne studije.

Od 93 pacijenta s brzo napredujućim tumorom, 49 ih je imalo pozitivan odgovor na liječenje, kod 14 ih se tumor smanjio, a kod 35 se tumor stabilizirao tijekom više od 24 tjedna.

Srednje vrijeme bez napredovanja bolesti je bilo oko 40 tjedana. Genetska analiza kod 25 pacijenata je otkrila da je odgovor na lijek bolji kod onih koji imaju određenu mutaciju (BRAF V600E) u tumoru u odnosu na one koji je nemaju. S obzirom na navedeno potrebno je daljnje istraživanje.

Pronalaženje pacijenata čiji tumori imaju navedenu mutaciju i imaju veće izglede da će odreagirati na lijek je primjer prema čemu bi trebali usmjeriti istraživanje, navodi autor dr. Steven I. Sherman, voditelj odjela za neoplazije i hormonske poremećaje Sveučilišta u Texasu M.D. Anderson Cancer Center.

Ovo je prva od različitih studija terapije za rak štitne žlijezde na temelju indentifikacije specifičnih mutacija što bi nam omogućilo da indiviualiziramo ili personaliziramo terapiju za svakog pacijenta, opisuje autor.

Studija je objavljena u New England Journal of medicine. Lijek (motesanib difosfat, inhibitor VEGF-faktora rasta vaskularnog endotela) djeluje na protein koji ima ključnu ulogu u stvaranju novih krvnih žila koje omogućuju tumoru da raste i širi se.

Danas ima svega nekoliko opcija u liječenju raka štitne žlijezde s metastazama. Nema standarne prihvaćene kemoterapije za uznapredovali metastatski rak štitne žlijezde i učestalost pozitivnog odgovora je tipično samo 25% i manje, kaže Sherman, Većina pacijenata nije ni liječena sistemskom kemoterapijom zato što ograničen uspjeh ne opravdava izražene nuspojave.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti