Rak dojke: Značajno otkriće u liječenju moglo bi produljiti živote

Rak dojke: Značajno otkriće u liječenju moglo bi produljiti živote

Rak dojke: Značajno otkriće u liječenju moglo bi produljiti živote
  • Objavljeno: Subota, 10.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Kategorija: Zanimljivosti

Pacijenti s rakom dojke dobit će "dragocjeno dodatno vrijeme sa svojim najmilijima" nakon značajnog otkrića u liječenju koje bi moglo produljiti živote.

Znanstvenici su pozdravili taj trenutak kao "veliki uspjeh britanskih znanstvenika " koji bi moglo pomoći oko 8.000 žena u Britaniji svake godine. Ciljani lijek za one s uznapredovalim oblicima bolesti smanjio je tumore te udvostručio vrijeme koje pacijenti imaju prije nego što se njihova bolest razvije.

Kliničko ispitivanje lijeka capivasertiba u fazi III uz hormonsku terapiju sugerira da bi kombinacija mogla postati novi tretman za pacijente s uznapredovalim oblicima najčešće vrste raka dojke.

Nalazi koji su predstavljeni prije nekoliko dana na simpoziju o raku dojke u San Antoniju, relevantni su za otprilike sedam od 10 svih novih slučajeva raka dojke, piše Independent.

"Razumijevanje kako možemo držati neizlječivi rak dojke pod kontrolom kada prestane reagirati na postojeće tretmane od vitalnog je značaja kako bi se pomoglo većem broju oboljelih da žive duže s bolešću“, objasnila je dr. Kotryna Temcinaite iz jedne od vodećih dobrotvornih organizacija za liječenje „Breast Cancer Now“ te dodala da ovi ohrabrujući rezultati sugeriraju novi način liječenja pacijenata s uznapredovalim ER pozitivnim HER2 negativnim rakom dojke koji im daje dragocjeno dodatno vrijeme sa svojim najmilijima prije nego što bolest napreduje.

"Nadamo se da će ljudi moći početi imati koristi od ove kombinacije liječenja što je prije moguće", rekla je.

65-godišnja Linda Kelly iz Milton Keynesa u Velikoj Britaniji pridružila se testiranju lijeka u Royal Marsdenu u kolovozu 2021. godine nakon što joj se rak dojke proširio na kosti i stijenku prsnog koša te otkrila zadovoljstvo rezultatima. "Rezultati su bili nevjerojatni. Došlo je do značajnog smanjenja moje bolesti, rak mi nije napredovao i nisam imala novih tumora. Ovakvo liječenje je daleko manje iscrpljujuće od kemoterapije i produljen mi je život", rekla je.

Profesor Turner, koji je konzultant na Royal Marsdenu i profesor molekularne onkologije na ICR-u, istaknuo je svoje oduševljenje lijekom te dodao da se radi o lijeku koji bi u kombinaciji s hormonskom terapijom mogao smanjiti napredovanje uznapredovalih karcinoma, a u gotovo trećini slučajeva smanjiti tumore.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti