Masnoće u hrani i rak prostate

Masnoće u hrani i rak prostate

Masnoće u hrani i rak prostate
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U studiji koja je pratila muškarce nakon operacije prostate zahvaćene karcinomom, istraživači su našli da oni koji uzimaju veće količine zasićenih masnoća, većinom u odrescima, hamburgerima, siru, sladoledu, dresinzima za slatu i majonezi, imaju gotovo dva puta veći rizik da će imati progresiju bolesti nakon operacije od muškaraca koji uzimaju manje masnoća.

Dijeta prije operacije, osobito bez zasićenih masnoća, može mjenjati ishod pacijenta nakon operacije, kaže dr. Sara S. Strom koja je bila uključena u studiju. Ona je sa svojim suradnicima također otkrila da postoji kraći period preživljavanja bez bolesti kod debelih muškaraca koji su jeli masnu hranu u odnosu na one koji nisu debeli i jedu hranu s manje masnoće.

Ovi rezultati su se proširili na prethodno istraživanje u kojem je pronađena poveznica između debljine i progresije raka prostate. Grupa istraživača je koristila standardne upitnike o prehrani za procjenu unosa masti kod 390 muškaraca tijekom godinu dana prije operacije i kod lokaliziranog raka prostate.

Uz to je bio procijenjen i rizik na temelju drugih faktora rizika kao povijesti bolesti pacijenta i njegove obitelji. Svi muškarci su bili bijelci, oko 60-te godine života i prosječno su uzimali između 600 i 5000 kcal na dan. 293 je uzimalo oko 10% dnevnog unosa energije iz zasićenih masti (nizak unos) i 97 oko 14% (visok unos).

Debeli muškarci koji su uzimali puno masti imali su najkraće vrijeme preživljavanja bez raka (19 mjeseci) dok su oni bez debljine i s niskim unosom masti imali isti period puno duži (46 mjeseci). A oni koji nisu debeli ali uzimaju puno masnoća kao i oni koji su debeli ali ne uzimaju puno masnoća su imali ukupno preživljenje bez raka između 29 i 42 mjeseca.

Dodatna istraživanja usmjerena na povezanost između promjena u prehrani poslije operacije i progresije bolesti bi bila vrlo vrijedna, predlaže autorica.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti