Novosti o multiploj sklerozi

Novosti o multiploj sklerozi

Novosti o multiploj sklerozi
  • Objavljeno: Utorak, 23.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je pokrenuto na međunarodnoj konferenciji o liječenju i istraživanju multiple skleroze u Montrealu, a dobiveni atlas multiple skleroze pruža globalnu sliku bolesti i uključuje informacije prikupljene u više od 100 zemalja, što predstavlja gotovo 88% svjetske populacije.

Otkrilo se da multipla skleroza, koja je jedan od najčešćih neuroloških poremećaja, zahvaća gotovo 1.3 miliona ljudi, i to gotovo duplo više žena nego muškaraca.

Simptomi se obično pojavljuju u dobi od 25 do 31 godine života, a istraživanje je pokazalo da se učestalost bolesti povećava od ekvatora prema sjeveru i jugu.

Multipla skleroza je bolest koja napada ljude diljem svijeta na početku radnog vijeka, uglavnom u dvadesetim godinama života, što ima velike implikacije ne samo za oboljele već i za društvo kao cijelinu, zaključio je profesor Alan Thompson, direktor Instituta za neurologiju i predsjedatelj međunarodnog medicinskog i znanstvenog odbora spomenute organizacije za proučavanje multiple skleroze.

U istraživanju se istakla i činjenica da u nekim dijelovima svijeta još uvijek vladaju zablude o ovoj bolesti,. Jedna od najčešćih zabluda je ona o tome da se ova bolest može prenijeti dodirom, ili spolnim kontaktom, tako da se često oboljeli tretiraju kao da su oboljeli od AIDS-a, što im stvara dodatne poteškoće u životu i u liječenju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti