Obilježavanje svjetskog tjedna homeopatije u Hrvatskoj

Obilježavanje svjetskog tjedna homeopatije u Hrvatskoj

Obilježavanje svjetskog tjedna homeopatije u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Zagrebu je održana konferencija za medije 11. travnja, povodom obilježavanja Svjetskog homeopatskog tjedna koji se svake godine održava u čast obljetnice rođenja dr. Samuela Hahnemanna, utemeljitelja homeopatije u 40 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj već 6. put.

Konferenciji su prisustvovali članovi Hrvatske udruge homeopata, gospođa Blanka Martinović, potpredsjednica Hrvatske udruge homeopata (HUH)i predsjednica Hrvatskog homeopatskog saveza (HHS), g. Zoran Fiolić, tajnik HUH-a, gospodin Petter Viksveen, Predsjednik Europskog centralnog savjeta za homeopatiju, gospođa Carol Cramberger Herak, potpredsjednica HUH-a, gospođa Irena Brbić članica HUH-a i predstavnici medija.

U Hrvatskoj je educirano oko 300 homeopata, od kojih je 100 registrirano kroz Hrvatski homeopatski savez, od kojih 60 su upravo članovi Hrvatske udruge homeopata, najstarije homeopatske udruge u Hrvatskoj (osnovane 1997.).

HUH je ove godine postala punopravna članica Europskog centralnog vijeća za homeopatiju (ECCH), nevladine udruga koja participira u Vijeću Europe za sva pitanja komplementarnih i alternativnih metoda terapije , a okuplja članice iz 25 europskih zemalja.

Smjernice i cilj djelovanja ECCH-a je da se uspostavi kvalitetan sustav školovanja u svim zemljama gdje se homeopatija koristi, te da se osiguraju okviri za sigurno prakticiranje homeopatije te mogućnost slobodnog izbora metode liječenja koje pacijent želi.

U Europi se nekom metodom komplementarne ili alternativne metode koristi od 15-50% stanovništva. U Norveškoj, od kuda dolazi g. Petter Viksveen, 50% ljudi koristi homeopatiju. U Hrvatskoj već oko 15% stanovništva koristi homeopatske pripravke, po istraživanju iz 2008. godine

Petter Viksveen očekuje da će se u Hrvatskoj pojačati suradnja liječnika i homeopata za dobrobit pacijenata, jer se homeopatiji obraćaju oni koji svoje probleme nisu mogli riješiti konvencionalnim načinima liječenja.

Homeopatija smatra pacijenta jedinstvenim i cjelovitim, što uključuje njegove fizičke, mentalne, emocionalne, društvene i ostale aspekte potpune osobe. Homeopatska dijagnostika ne uključuje samo informaciju o pacijentovom trenutnoj tegobi, već i o konstituciji pacijenta, njegovom emocionalnom i mentalnom stanju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti