Obrezivati ili ne?

Obrezivati ili ne?

Obrezivati ili ne?
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.01.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mnoge pedijatrijske organizacije dijele mišljenje kako je obrezivanje tek rođenih dječaka poželjno. Međutim, nastale su velike sumnje i debate vezane za proces obrezivanja.

Istraživanje provedeno u Australiji je pokazalo kako nema dokaza da obrezivanje smanjuje rizik od spolno prenosivih bolesti te da ostavlja trajna psihološka oštećenja. Drugo istraživanje, provedeno u Africi je pokazalo suprotno. Naime, muškarci koji su se podvrgnuli obrezivanju su smanjili rizik oboljenja od bolesti poput side. Američka pedijatrijska akademija je upoznata s rezultatima istraživanja, ali za sada ima neutralno mišljenje, tvrde kako u obrezivanju postoji rizik, ali nije opasan. U principu, još uvijek postoji mnogo nesigurnosti koje obuhvaćaju rizik i prednosti obrezivanja. Neki govore da obrezivanje uzrokuje mentalne probleme, kao što je osjećaj ljutnje, povrijeđenosti ili frustriranosti. Također, nema dokaza da obrezivanje smanjuje seksualnu osjetljivost. Za sada, obrezivanje se i dalje smatra poprilično sigurnim, postoje mnogi dokazi koji upućuju na to da je korisno.

Znanstvenici tvrde kako bi se posljedice obrezivanja najbolje mogle utvrditi na način da se nasumično obreže određeni broj djece te da se ona i njihov razvoj prate desetljećima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti