Gljivična infekcija kod muškaraca

Gljivična infekcija kod muškaraca

Gljivična infekcija kod muškaraca
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gljivične infekcije se najčešće javljaju kod žena. Istraživanja su pokazala da oko 75% žena u najmanje jednom razdoblju u životu pati od gljivičnih infekcija. Rijetki su, ali postoje, slučajevi kada muškarac također pati od gljivičnih infekcija.

Najčešći simptomi gljivične infekcije kod muškaraca su:

  • svrab i iritacija penisa
  • napeta i ispucana koža
  • bijeli iscjedak
  • nelagodan osjećaj tijekom mokrenja.

Gljivična infekcija kod muškaraca, ako se pravovremeno počne liječiti, traje oko tjedan dana. U tom razdoblju ćete trebati što više smanjiti unos šećera i alkohola. Trebat ćete povećati unos probiotika. Ako ste u vezi, oba partnera trebaju nanositi kremu za liječenje gljivične infekcije.

Tko pripada rizičnoj skupini?

Muškarci koji pate od dijabetesa

Što je veći udio šećera u krvi i mokraći, to je veći rizik od nastanka gljivične infekcije. Istraživanja su pokazala da muškarci koji pate od dijabetesa češće vode borbu protiv gljivičnih infekcija.

Neobrezani muškarci

Nekoliko istraživanja pokazuje da neobrezani muškarci imaju veći rizik od nastanka gljivičnih infekcija. Muškarci koji su obrezani osjećaju puno blaže simptome.

Muškarci s oslabljenim imunološkim sustavom

Oslabljeni imunološki sustav povećava rizik od nastanka niza stanja i bolesti, uključujući i gljivičnu infekciju. Za konstantno jak imunološki sustav trebate živjeti zdravo: redovito vježbati, uvesti zdrave prehrambene navike i dovoljno spavati.

Muškarci koji uzimaju antibiotike

Kao i kod žena, rizik od nastanka gljivičnih infekcija se povećava ako uzimate antibiotike. To je potpuno normalna pojava do koje dolazi zbog narušene ravnoteže dobrih i loših bakterija u organizmu.

Iako se gljivična infekcija službeno ne smatra spolno prenosivom bolesti, 12 do 15% muškaraca se zarazi od partnerice koja ima gljivičnu infekciju.

Prevencija gljivičnih infekcija

Nekoliko istraživanja pokazuje da postoje učinkoviti načini koji pomažu u prevenciji gljivičnih infekcija. Najbolji način da učinkovito spriječite gljivičnu infekciju jest da pratite savjete i upute koje vam je dao liječnik.

Koristite kondom

Kao i spolno prenosive bolesti, gljivična infekcija se vrlo često prenosi spolnim putem.

Usvojite zdrave prehrambene navike

Zdrave prehrambene navike uključuju umjereno konzumiranje namirnica koje nemaju nutritivnu vrijednost (slatkiši, grickalice, sokovi) i povećanje unosa namirnica s bogatom nutritivnom vrijednosti (voće, povrće, riba, piletina, riba).

Vitashop

Najnovije

Najčitanije