Opasni tinejdžerski trikovi za virtualnu publiku

Opasni tinejdžerski trikovi za virtualnu publiku

Opasni tinejdžerski trikovi za virtualnu publiku
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Potiče li Internet  tinejdžere da rade gluplje stvari nego ikad?

Neki specijalisti za djecu se boje da je odgovor da. Tinejdžeri su uvijek bili skloni nepromišljenim rizicima zahvaljujući prefrontalnom korteksu u mozgu  koji utječe na proces odlučivanja i koji se još razvija u fazi adolescencije. Ali sa porastom internet stranica kao što je YouTube i Facebook tinejdžeri se suočavaju sa virtualnim pritiskom da sudjeluju u svakakvim riskantnim šalama i izazovima, i kasnije ih stavljaju na Internet. 

Nema nikakvih podataka da li Internet stvarno povećava nemar. Doktori tvrde da u najmanju ruku Internet povećava razine opasnosti kojima se tinejdžeri izlažu. Različiti slučajevi potvrđuju ovu tvrdnju. Sve češće tinejdžeri dolaze u bolnicu sa teškim ozljedama nakon što su pokušali izvesti opasne trikove u nadi da će ih poslije staviti na YouTube i tako steći željenu popularnost.

S druge strane, YouTube je pun opasnih videa i njihova gledanost je vrlo velika.

Osim očitog rizika snimanja opasnih igrica i trikova, doktori se boje kako Internet utječe na normalni razvoj adolescenata. Jedna od karakteristika rane adolescentske dobi je "imaginarna publika" - osjećaj da vas svi gledaju.

Za tinejdžere normalan dio percepcije je  osjećaj da su na pozornici i da ih svi gledaju. Djeca danas odrastaju u drukčijem svijetu, u svijetu gdje ta publika stvarno postoji.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti