Opasni tinejdžerski trikovi za virtualnu publiku

Opasni tinejdžerski trikovi za virtualnu publiku

Opasni tinejdžerski trikovi za virtualnu publiku
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.06.2010.
  • Broj pregleda: 1.040
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Potiče li Internet  tinejdžere da rade gluplje stvari nego ikad?

Neki specijalisti za djecu se boje da je odgovor da. Tinejdžeri su uvijek bili skloni nepromišljenim rizicima zahvaljujući prefrontalnom korteksu u mozgu  koji utječe na proces odlučivanja i koji se još razvija u fazi adolescencije. Ali sa porastom internet stranica kao što je YouTube i Facebook tinejdžeri se suočavaju sa virtualnim pritiskom da sudjeluju u svakakvim riskantnim šalama i izazovima, i kasnije ih stavljaju na Internet. 

Nema nikakvih podataka da li Internet stvarno povećava nemar. Doktori tvrde da u najmanju ruku Internet povećava razine opasnosti kojima se tinejdžeri izlažu. Različiti slučajevi potvrđuju ovu tvrdnju. Sve češće tinejdžeri dolaze u bolnicu sa teškim ozljedama nakon što su pokušali izvesti opasne trikove u nadi da će ih poslije staviti na YouTube i tako steći željenu popularnost.

S druge strane, YouTube je pun opasnih videa i njihova gledanost je vrlo velika.

Osim očitog rizika snimanja opasnih igrica i trikova, doktori se boje kako Internet utječe na normalni razvoj adolescenata. Jedna od karakteristika rane adolescentske dobi je "imaginarna publika" - osjećaj da vas svi gledaju.

Za tinejdžere normalan dio percepcije je  osjećaj da su na pozornici i da ih svi gledaju. Djeca danas odrastaju u drukčijem svijetu, u svijetu gdje ta publika stvarno postoji.

Najčitanije zanimljivosti