Dodaci prehrani koje svaki muškarac treba uzimati

Dodaci prehrani koje svaki muškarac treba uzimati

Dodaci prehrani koje svaki muškarac treba uzimati
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Budimo iskreni, većina muškaraca nije fokusirana na zdravlje. Ako pokušavate uvesti promjene u životnim navikama, svakako se posavjetujte s liječnikom o uzimanju određenih suplemenata. Istraživanja su pokazala da veliki broj muškaraca ne unosi adekvatnu količinu nutritivnih spojeva koji su ključni za optimalno funkcioniranje organizma i prevenciju bolesti.

Omega 3 masne kiseline

Istraživanja su pokazala da su muškarcima omega 3 masne kiseline neophodne za održavanje zdravlja srca i mozga. Omega 3 masne kiseline su od vitalnog značaja za staničnu funkciju i štite arterije od nakupljanja plaka. Za razliku od muškaraca, žene vode puno veću brigu o unosu hranjivih tvari. Omega 3 masne kiseline pronalazimo u masnoj ribi i u dodacima.

Važno je da, ako se odlučite omega 3 masne kiseline unositi putem suplemenata, unosite i EPA i DHA. To su dvije važne omega 3 masne kiseline, a biljni izvori poput morskih algi pružaju samo DHA. Preporučena dnevna doza je 1000 do 2000 miligrama, a dnevni minimum, koji je potreban za osnovno pravilno funkcioniranje organizma, je 500 miligrama.

Vitamin D

Za vitamin D je odavno poznato da igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcija i održavanju zdravlja kostiju. Istraživanja su pokazala i da vitamin D pomaže u prevenciji i borbi protiv niza bolesti. Jedno nedavno istraživanje je otkrilo da osobe koje ne unose adekvatnu količinu vitamina D imaju povećan rizik od nastanka raka gušterače i debelog crijeva.

Istraživanja su također pokazala da je vitamin D nužan za zaštitu od moždanog i srčanog udara. Preporučena dnevna doza vitamina D za muškarce je 1000 internacionalnih jedinica (IJ). Žene rjeđe imaju problema s manjkom vitamina D jer su sklonije izlaganju suncu, koji je jedan od najboljih izvora vitamina D.

Likopen

Likopen ima moćno antioksidacijsko djelovanje i igra važnu ulogu u zaštiti od raka. Istraživanja su pokazala da muškarci, koji unose odgovarajuću količinu likopena, imaju niži rizik od nastanka raka prostate.

Tijelo likopen lako apsorbira putem prehrane, pa nije nužno uzimati suplemente, a neki od najboljih izvora su rajčica i lubenica. Ako se odlučite likopen unositi putem konzumiranja rajčice, svakako ju prije konzumiranja termički obradite jer će tada tijelo bolje apsorbirati likopen.

Koenzim Q10

To je prirodni antioksidant koji pomaže u održavanju zdravlja srčanog mišića. Koenzim Q10 ublažava kroničnu upalu i usporava razvoj Parkinsonove bolesti. Koenzim Q10 je teško unositi putem namirnica pa je često potrebno uzimati suplemente.

Oko 100 miligrama dnevno je zadovoljavajuća količina za muškarce. No, liječnici preporučuju da muškarci koji imaju povišenu razinu kolesterola, trebaju povećati unos koenzima Q10, ali uz suglasnost liječnika koji će vam pomoći u određivanju najbolje doze.

Neki suplementi mogu doći u interakciju s određenim lijekovima. Uvijek se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kakvih suplemenata.

PROfertil® kapsule su dodatak prehrani s L-karnitinom, L-argininom, koenzimom Q10, glutationom, vitaminima i mineralima. Doprinose normalnoj plodnosti, normalnoj spermatogenezi i normalnoj reproduktivnosti muškaraca.

  • Selen doprinosi normalnoj spermatogenezi.
  • Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji.
  • Folna kiselina doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina.
  • Cink i folati imaju ulogu u procesu stanične diobe.
  • Folna kiselina doprinosi normalnoj sintezi amino kiselina.
  • Vitamin E i selen doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

PROfertil® kapsule naručite na www.vitashop.hr.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije