Oprez od botoxa na internetu za 600 kn

Oprez od botoxa na internetu za 600 kn

Oprez od botoxa na internetu za 600 kn
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Taj prozor u svijet nedavno je na svojoj stranici otvorio dražbu na kojoj će najbolji ponuđač dobiti kompletni genom, tj. znanstvenici će mu dešifrirati lanac DNK i upozoriti ga na bolesti od kojih bi mogao bolovati.

Otrov iz Teksasa
No, tu ne staju kontroverze. Posljednjih dana aktualna je priča o kupnji DIY botox seta koji prodaje žena iz Teksasa za šeststotinjak kuna. Osim botoxa koji je otrov, što mnogi ne znaju, u setu su i igle te mapa lica s jasno označenim mjestima gdje otrov treba ubrizgati.

Iako se botox upotrebljava u kozmetičkoj kirurgiji za zatezanje lica i popunjavanje bora te za prestanak znojenja u pazušnim jamama, liječnici upozoravaju da je vrlo opasno samostalno ga primjenjivati, jer ako pogriješite mjesto uboda i za jedan centimetar, prijeti vam šestomjesečna paraliza nekog od mišića lica ili čak i trajnije posljedice. Amerikanka koja prodaje botox preko maila smiruje zabrinutije klijente pišući im da se nemaju čega bojati.

– Čudno je da netko prodaje botox na tako neozbiljan način kad se zna da iza takvih preparata stoje ozbiljne farmaceutske tvrtke, pa mislim da je vrlo upitan sadržaj onoga što se prodaje kao botox. Ako je uistinu riječ o botulinu, vrlo je opasno pokušavati ga laički ubrizgati, jer lice je puno finih mišića koje je lako ozlijediti. Pogrešna primjena i doza mogu imati brojne posljedice, od poremećaja vida do problema s disanjem i gutanjem.

Europa nemoćna
Činjenica je da ti učinci prolaze, ali tek nakon nekoliko mjeseci – ističe ugledni domaći estetski kirurg dr. Dinko Tončić dodajući da je nemoguće takav lijek uvesti u Hrvatsku jer bi ga carinici odmah zaplijenili.

No, nije botox jedini otrov koji možete kupiti preko interneta. Još jedan proizvod, koji je zbog sigurnosnih razloga zabranjen u Europi – melanotan – može se nabaviti preko weba.

Također s iglom i uputama za primjenu.

Taj medikament koji stvara brončanu put ubrizgava se velikom iglom u područje trbuha, a sa sobom vuče brojne štetne nuspojave zbog čega je i zabranjen u zemljama EU. U Velikoj Britaniji inspekcija je zatražila od eBaya neka povuče sporne proizvode, ali nakon toga osvanuli su na novim internetskim stranicama, i to onima registriranim u SAD-u, pa su europske države potpuno nemoćne u sprečavanju prodaje opasnih lijekova, koji ugrožavaju živote.

Povučeni zbog štetnosti
Na eBayu i različitim drugim internetskim stranicama mogu se kupiti lijekovi od kojih se mnogi izdaju jedino na recept ili su čak zabranjeni u Europi, i to po povoljnim cijenama, a najbolje se prodaju tretmani poput botoxa koji je mnogima nedostupan kod estetskog kirurga ili pak pilula za mršavljenje koje mogu dobiti samo jako debele osobe, i to isključivo na recept.

Pilula allie, koja topi kilograme, zbog štetnosti povučena je s neta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti