Oprez s kemikalijama na poslu

Oprez s kemikalijama na poslu

Oprez s kemikalijama na poslu
  • Objavljeno: Petak, 23.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izvješće objavljeno u časopisu „Occupational and Enviromental Medicine“, pokazalo je da sestre koje su često čistile bolničke instrumente imaju 67% veću vjerojatnost da im se postavi dijagnoze astme, od trenutka kada su počele raditi nadalje.

U istraživanju je sudjelovao reprezentativni uzorak od 3,650 zdravstvenih djelatnika, uključujući i 941 medicinsku sestru iz najveće američke savezne države, Teksasa.

U tom uzorku, medicinske sestre koje su redovno bile izložene proizvodima za čišćenje i dezinfekciju imale su 72% veću vjerojatnost za nedavno postavljenu dijagnozu astme, te 57% veću vjerojatnost da se žale na simptome slične astmi.

Sestre koje su radile sa otapalima i ljepilima koji se upotrebljavaju za njegu pacijenata imale su također 51% veću vjerojatnost da se žale na simptome slične astmi.

Ispitivanje je otkrilo da se brojni proizvodi koji mogu biti jaki iritatansi respiratornog sustava upotrebljavaju na odjelima koje uglavnom vode medicinske sestre i njihovi pomoćnici.

„Zamjena proizvoda za čišćenje „zelenim kemikalijama“ koje nisu toliko štetne za okolinu, i upotreba odgovarajuće zaštite na radu mogla bi smanjiti izlaganje štetnim čimbenicima u ovoj grupi na minimum,“ zaključili su autori na kraju ovog izvješća.

Nijedno ispitivanje ovakvog tipa nije provedeno u Hrvatskoj, no možemo pretpostaviti da slični problemi postoje i kod nas.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti