Kako odabrati najbolji spermij

Kako odabrati najbolji spermij

Kako odabrati najbolji spermij
  • Objavljeno: Petak, 23.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su pronašli način kako kemijski mogu „identificirati“ svaki pojedinačni spermij, kako bi dao informacije o kvaliteti, zbog čega bi bilo moguće odrediti da li je spermij dovoljno zdrav da bi se upotrijebio za oplodnju jajašca.

Osobine DNA unutar svakog spermija otkrivaju se pomoću obrazaca vibracija koje emitiraju prilikom procesa poznatog pod nazivom Ramanova spektroskopija, nakon čega se uhvate pomoću dvije vrlo fokusirane zrake laserskog svijetla.

Dr. Alistair Elfick, znanstvenik koji je vodio ovaj projekt, rekao je: „U procesu prirodne selekcije najjači i najzdraviji spermij odabere se tijekom uzbudljivog putovanja do jajne stanice.“

„Ono što mi činimo pomoću ove tehnologije je zamjena prirodnog odabira sa „bodovanjem kvalitete“ pomoću analize DNA. No, tu se ne radi o dizajniranoj djeci. Možemo reći samo da li je spermij jak i zdrav, a ne da li će se iz njega razviti dijete sa plavim očima,“ objasnio je.

Znanstvenici se nadaju da će se odabirom najkvalitetnijeg spermija povećati vjerojatnost za trudnoću kod parova koji se podvrgnu umjetnoj oplodnji, i da će se djetetu dati najbolji mogući uvjeti za početak.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti