Organska hrana kao tajni izvor arsena

Organska hrana kao tajni izvor arsena

Organska hrana kao tajni izvor arsena
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pomislimo kako je organska hrana odličan izbor za očuvanje zdravlja, međutum ona sadrži sastojak koji je izuzetno štetan za organizam - arsen.

Ljudi mogu biti izloženi arsenu putem vode, zraka i hrane. Izloženost velikim dozama arsena može uzrokovati oštećenja živaca te iritaciju želuda.

Tim istraživača iz Dartmoutha je otkrio mnoge prehrambene organske proizvode koji sadrže dodatak sirupa smeđe riže, a otkrili su da sirup smeđe riže povećava koncentraciju arsena u namirnicama.

Testirali su brojne namirnice organske hrane, uključujući hranu za dojenčad, žitarice, energetske pločice te dodatke koje koriste sportaši.

Jedna od organskih namirnica za dojenčad je imala čak 6 puta veću razinu arsena od dozvoljenoga.

"Bio sam u super marketu i vidio dvije vrste hrane za dojenčad koje nismo proučavali, a imale su 20 do 30 puta veću koncentraciju arsena, pogledao sam sastav hrane i prvi sastojak je bio sirup smeđe riže", izjavio je za FoxNews voditelj istraživanja prof. Brian Jackson.

"Istraživali smo rižu i njene sastojke, otkrili smo da može imati prilično visoku koncentraciju arsena, tako da smo zaključili da arsen u namirnicama dolazi iz rižinog sirupa", dodao je prof. Jackson.

Organski sirup smeđe riže se sve više koristi u organskoj hrani kao zaslađivač. Prije se koristio kukuruzni sirup koji je bogat fruktozom, ali je ustanovljeno da uzrokuje pretilost te da je štetniji od sirupa smeđe riže.

Smeđa riža sadrži višu koncentraciju arsena od bijele riže jer se velika koncentracija nalazi u samoj ljusci zrna smeđe riže.

Prethodna istraživanja su pokazala da postoji veza između visoke koncentracije arsena i povećanog rizika za pojedine vrste raka i kardiovaskularne bolesti. Međutim, prof. Jackson tvrdi kako je prerano za određivanje potencijalnih opasnosti sirupa smeđe riže.

Znanstvenici tvrde kako ne treba prestati jesti organsku hranu, već treba pažljivije birati koja je to hrana. Navode kako će potaknuti uspostavljanje smjernica kako bi organska hrana bila zdravija, naročito ona za dojenčad.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti