Otkriće gena debljine može dovesti do revolucionarnog lijeka protiv pretilosti

Otkriće gena debljine može dovesti do revolucionarnog lijeka protiv pretilosti

Otkriće gena debljine može dovesti do revolucionarnog lijeka protiv pretilosti
  • Objavljeno: Utorak, 16.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pretilost i prejedanje izravno su povezani s preaktivnim genom.

Znanstvenici s Oxforda otkrili su direktnu vezu između genske mutacije povezane s debljinom (FTO gen) i povećane tjelesne težine.

Istraživanje slijedi otkrića iz 2007. godine, kada su otkrivene genetske varijante u FTO genu koje su povezane s pretilošću.

Osobe koje imaju dvije kopije genetske varijante , ima ih oko 16 posto svih Europljana, bile su u prosjeku 3kg teže od onih bez nje.

U ovom najnovijem istraživanju, znanstvenici su uzgojili miševe s viškom kopije FTO gena. Otkrili su kako testni miševi, iako su zdravi, jedu više i s vremenom postaju deblji nego normalni miševi.

Prof. Frances Ashcroft, jedna od voditeljica istraživanja, nam objašnjava: „Ovaj rad nas uvjerava kako je FTO gen važan gen koji pridonosi pretilosti."

„Sad možemo početi razmišljati o razvoju lijekova koji će smanjiti aktivnost FTO gena, kao potencijalne lijekove protiv pretilosti. To je jako dug put i postoji velika mogućnost neuspjeha, ali ipak mami perspektivu."

Istraživači su otkrili kako su nakon 20 tjedana, ženke miševa s dvije kopije FTO gena, bile 22 posto teže od normalnih ženki miševa, dok je muški dio uzgojenih miševa bio 10 posto teži.

Istraživači tvrde kako razlike u težini kod ljudi sa i bez dodatne kopije gena, vjerojatno ne bi bile toliko velike.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti