Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ovisi li sreća muškaraca o sreći žena?

Ovisi li sreća muškaraca o sreći žena?

Ovisi li sreća muškaraca o sreći žena?
  • Objavljeno: Utorak, 16.09.2014.
  • Broj pregleda: 298
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prethodna istraživanja su pokazala da pozitivan i sretan brak donosi prednosti za zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da sretan brak može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. U međuvremenu je drugo istraživanje pokazalo sretan brak pomaže ženama da ostanu smirene i staložene u kritičnim situacijama.

U posljednjem istraživanju, objavljeno u časopisu Journal of Marriage and Family, prof. Deborah Carr je sa svojim stručnim timom u razdoblju od 5 godina analizirala kvalitetu braka i cjelokupnu sreću kod starijih odraslih osoba, koje su u braku u prosjeku 39 godina.

Sudionici ovog istraživanja su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o tome što oni misle o svojem partneru, poštuje li ih, svađaju li se, razumiju li njihove osjećaje i potrebe. Oni su također vodili dnevnik u kojega su svakodnevno zapisivali svoje misli i raspoloženje.

U slučajevima, gdje je žena izjavila da je sretna brakom, muškarac je izjavio da je također sretan, čak i u većoj mjeri. No, rezultati su pokazali da muškarci, čije žene nisu sretne u braku, također nisu sretni.

"Zaključujemo da kada je žena sretna i zadovoljna brakom, ona se malo više trudi oko svojeg supružnika", izjavila je prof. Carr i dodala kako "sve to ima pozitivan učinak na život muškarca."

Za muškarce je uobičajenije da svoje osjećaje na izražavaju jasno i glasno pa se njihovo nezadovoljstvo ne prenosi na njihove žene.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti