Ovisi li sreća muškaraca o sreći žena?

Ovisi li sreća muškaraca o sreći žena?

Ovisi li sreća muškaraca o sreći žena?
  • Objavljeno: Utorak, 16.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prethodna istraživanja su pokazala da pozitivan i sretan brak donosi prednosti za zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da sretan brak može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. U međuvremenu je drugo istraživanje pokazalo sretan brak pomaže ženama da ostanu smirene i staložene u kritičnim situacijama.

U posljednjem istraživanju, objavljeno u časopisu Journal of Marriage and Family, prof. Deborah Carr je sa svojim stručnim timom u razdoblju od 5 godina analizirala kvalitetu braka i cjelokupnu sreću kod starijih odraslih osoba, koje su u braku u prosjeku 39 godina.

Sudionici ovog istraživanja su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o tome što oni misle o svojem partneru, poštuje li ih, svađaju li se, razumiju li njihove osjećaje i potrebe. Oni su također vodili dnevnik u kojega su svakodnevno zapisivali svoje misli i raspoloženje.

U slučajevima, gdje je žena izjavila da je sretna brakom, muškarac je izjavio da je također sretan, čak i u većoj mjeri. No, rezultati su pokazali da muškarci, čije žene nisu sretne u braku, također nisu sretni.

"Zaključujemo da kada je žena sretna i zadovoljna brakom, ona se malo više trudi oko svojeg supružnika", izjavila je prof. Carr i dodala kako "sve to ima pozitivan učinak na život muškarca."

Za muškarce je uobičajenije da svoje osjećaje na izražavaju jasno i glasno pa se njihovo nezadovoljstvo ne prenosi na njihove žene.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti