Pasivno pušenje je opasnije nego što smo mislili

Pasivno pušenje je opasnije nego što smo mislili

Pasivno pušenje je opasnije nego što smo mislili
  • Objavljeno: Utorak, 24.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izloženost pasivnom pušenju može značajno povećati dugoročni rizik od plućnih bolesti, kao što je rak pluća ili KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest) , donosi nam novo istraživanje te napominje da isto vrijedi i za povremene („vikend") pušače.

Autori istraživanja navode kako je ovo prvo istraživanje koje će pokazati što pasivno ili povremeno pušenje radi tijelu na razini funkcioniranja gena.

Autor istraživanja, dr. Ronald Crystal, s Fakulteta medicine u New Yorku, izjavio je: „Čak i kod najnižih zamjetnih količina izloženosti, utvrdili smo direktni utjecaj na funkcioniranje gena u stanicama sluznice dišnih putova."

Geni koji se obično aktiviraju u stanicama redovitih teških pušača također mogu biti uključeni ili isključeni kod pojedinaca s vrlo niskom razinom izloženosti, objasnio je dr. Crystal i dodao: „Genetski učinak je znatno niži nego kod onih koji su redoviti pušači, ali to ne znači da nema posljedica po zdravlje. Određeni geni u stanicama sluznice dišnih putova jako su osjetljivi na duhanski dim, pa su tako i promjene u funkciji ovih gena prvi dokazi o „biološkoj bolesti" u plućima ili samim pojedincima."

Istraživači su testirali 121 osobu iz tri različite kategorije:

  • Nepušači
  • Trenutno aktivni redoviti pušači
  • Povremeni („vikend") pušači

Kako bi ustanovili kojoj kategoriji pripadaju, sudionicima je preko urina izmjerena razina nikotina i kotinina, pošto oni daju glavna obilježja pušenja unutar tijela.

Svakom sudioniku je skeniran cijeli genom kako bi saznali koji su geni ili aktivirani ili deaktivirani u stanicama sluznice dišnih putova. Istraživači su također otkrili da ne postoji razina nikotina ili kotinina koja nije bila međusobno povezana s genetskim poremećajima.

Dr. Crystal je zaključio: „To nam u prijevodu znači da nijedan nivo pušenja ili izloženosti pasivnom pušenju nije siguran."

A dodatno nam je pojasnio situaciju primjerom kako se genetske promjene ponašaju kao kanarinac u rudniku, upozoravajući nas na po život opasna stanja i bolesti.

„Samo što kanarinac potiho cvrkuće ljudima koji su izloženi niskom razinom dima, a panično vrišti aktivnim pušačima."

Ovo je dodatni uvjerljivi dokaz koji ide u prilog zabrani pušenja na javnim mjestima gdje nepušači mogu biti u opasnosti od budućih plućnih bolesti, za kraj naglašava dr. Crystal.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti