Pasivno pušenje uzrokuje ADHD kod djece

Pasivno pušenje uzrokuje ADHD kod djece

Pasivno pušenje uzrokuje ADHD kod djece
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači otkrivaju kako izloženost djece pasivnom pušenju povećava rizik od razvoja neurobihevioralnih poremećaja kao što su poremećaj deficita pažnje (ADD), ili poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) te ostalih poteškoća u učenju, za nevjerojatnih 50 posto u odnosu na djecu koja nisu izložena nikotinu ili drugim toksičnim kemikalijama koje se nalaze u dimu cigarete.

Istraživači s Harvard School of Public Health iz Bostona, proučili su podatke koji se odnose na nacionalne ankete za zdravlje djece iz 2007. godine, prenosi Life Mojo.

Istraživači su bili zainteresirani za dobivanje informacija o izloženosti djece pasivnom pušenju do njihove dvanaeste godine te o slučajevima ADD-a i ADHD-a.Istraživanje je pokrivalo podatke od 55.358 američke djece.

Analiza rezultata je otkrila kako djeca izložena pasivnom pušenju kod kuće imaju 50 posto veći rizik od razvoja ADD-a i ADHD-a.

Veći rizik je utvrđen za dječake nego za djevojčice. Također su pod najvećim rizikom djeca u dobi između 9 i 11 godina te oni koji pripadaju najsiromašnijoj socioekonomskoj grupi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti