Pritajeni simptomi ADHD-a kod žena

Pritajeni simptomi ADHD-a kod žena

Pritajeni simptomi ADHD-a kod žena
  • Objavljeno: Utorak, 06.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje ili poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (eng. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, ADHD) je stanje koje karakterizira manjak pozornosti, impulzivnost i hiperaktivnost. Brojni faktori utječu na razvoj ADHD-a, a poremećaj se češće dijagnosticira kod djece nego odraslih. ADHD je posebno nedovoljno dijagnosticiran kod žena, a taj jaz u dijagnozi se dijelom događa zato što se za ADHD tradicionalno mislilo da pogađa uglavnom muškarce, ali i zato što žene mogu imati manje očite simptome od muškaraca, piše Verywellmind.

Poremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pažnje (ADHD) može utjecati na funkcioniranje osobe, socijalne vještine i sposobnost da ostane mirna ili kontrolira svoje impulse. ADHD je češći kod djece nego kod odraslih i češće se dijagnosticira kod dječaka nego kod djevojčica. Zbog toga mnogi ljudi nisu upoznati sa znakovima i simptomima ADHD-a kod žena, piše Health.

Jedan od razloga zašto ADHD često ostaje nedijagnosticiran kod žena i djevojčica je i taj što se njihovi simptomi mogu biti drugačije od simptoma koje imaju muškarci i dječaci.

Simptomi ADHD-a kod žena

Godinama su kliničari dijagnosticirali ADHD mnogo češće kod muškaraca nego kod žena, ali u novije vrijeme rodna pristranost u dijagnozama ADHD-a se smanjuje. Ranije je na svakog 25 muškarca bila dijagnosticirana jedna žena, a danas je za tri puta vjerojatnije da će im biti dijagnosticiran ADHD nego ženama.

Međutim, to ne znači nužno da je ADHD rjeđi kod žena nego kod muškaraca. Istraživači vjeruju da je ADHD otprilike dvostruko češći kod muškaraca nego kod žena te da se prema odrasloj dobi stvarna prevalencija ADHD-a između muškaraca i žena izjednačuje.

Kao razlozi manjeg upućivanja žena na liječničku procjenu i rjeđeg dijagnosticiranja obično se navode suptilniji simptomi ADHD-a kod žena. Naime, muškarci općenito imaju simptome poput hiperaktivnosti i impulzivnosti koje je lakše prepoznati kao usko povezane s ADHD-om.

Umjesto da imaju hiperaktivnost, žene s ADHD-om imaju veću vjerojatnost da će imati nepažnju ili internalizirane simptome, poput sanjarenja, problema zadržavanja fokusa na određenu temu, depresije, tjeskobe ili straha od odbijana. Kao simptomi nepažnje navode se pogreške nastale iz nepažnje ili neobraćanje pažnje na detalje, problemi sa slušanjem, problemi s praćenjem uputa, rastresenost i gubljenje stvari. A sve navedeno se često teže primijeti te se može pripisati socijalnoj osobini. Osim toga, mnoge žene razvijaju mehanizme suočavanja koji im pomažu sakriti spomenute simptome ADHD-a.

Istraživači su primijetili da je među svim ljudima s dijagnozama ADHD-a, vjerojatnije da dijagnozu dobiju djevojke koje imaju najteže ili klasične simptome, poput hiperaktivnosti ili impulzivnosti.

Kada posjetiti liječnika

Ako sumnjate da imate ADHD, liječnika trebate posjetiti ako imate simptome poput neorganiziranosti ili poteškoća u održavanju odnosa koji utječu na vašu karijeru, privatan život ili obitelj. Plan liječenja za sve one kojima je dijagnosticiran ADHD može uključivati promjene načina života, terapije i lijekove.

Vezani sadržaj:

Upravljajte ADHD-om bez lijekova!

Meditacija pomaže u borbi protiv ADHD-a i Alzheimerove bolesti

Usvajanjem zdravih prehrambenih navika ublažite simptome ADHD-a

Vitashop

Najnovije

Najčitanije