Pasivno pušenje uzrokuje srčane bolesti

Pasivno pušenje uzrokuje srčane bolesti

Pasivno pušenje uzrokuje srčane bolesti
  • Objavljeno: Subota, 09.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Što ste više izloženi dimu cigareta, to je veći rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pasivno pušenje je opasnije nego što se mislilo da jest, tvrde znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo 31000 zdravih osoba u dobi od 40 do 80 godina. Nikada nisu pušili, ali je njih 26% u jednom razdoblju života bilo svakodnevno izloženo dimu cigareta, odnosno bili su pasivni pušači.

Oni koji su u dužem razdoblju bili izloženi dimu cigareta su imali najveći rizik od nakupljanja plaka na stjenkama arterija, prenosi EverydayHealth.

Nakon što su uzeli i ostale faktore (obiteljska anamneza, životne navike) znanstvenici su ustanovili da pasivno pušenje može rizik od nastanka srčanih bolesti povećati od 50 do čak 90%, ovisno o dužini razdoblja tijekom kojega su bili izloženi dimu cigareta.

Voditelj istraživanja dr. Harvey Hecht je izjavio kako "rezultati istraživanja upućuju na to da pasivno pušenje može biti gotovo jednako štetno za zdravlje kao i aktivno."

Dim cigareta oštećuje stjenke arterija, povećava rizik od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava i srčanog udara.

Znanstvenici ističu da pušenjem štetite sebi, ali i svojoj okolini. Dim cigareta sadrži tisuće kemikalija, a niti jedna od njih nije dobra za vaš organizam. Iako nije lako prestati pušiti, u današnje vrijeme postoje brojni načini pomoću kojih prestanak pušenja možete što više olakšati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti