Optimizam snižava kolesterol?

Optimizam snižava kolesterol?

Optimizam snižava kolesterol?
  • Objavljeno: Petak, 08.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje imaju pozitivan stav prema životu imaju nižu razinu kolesterola u krvi, tvrde znanstvenici.

U istraživanju američkih znanstvenika je sudjelovalo 990 osoba u dobi od 40 do 70 godina. Ispunjavali su anketu o vrsti stava prema životu. Znanstvenici su razinu optimizma mjerili na ljestvici od 6 do 30.

Osobe s višom razinom optimizma su imale višu razinu dobrog (HDL) kolesterola koji štiti zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Za svakih 5 bodova razina dobrog kolesterola u krvi se povećavala za 1 miligram po 1 decilitru krvi. Optimisti su također imali manju razinu triglicerida u krvi, molekula masti koje mogu uzrokovati zadebljanje arterija i stvaranje krvnih ugrušaka.

Voditeljica istraživanja prof. Julia Boeh je izjavila kako "istraživanje pokazuje da naše psihološko zdravlje ima veliki utjecaj na fizičko zdravlje", prenosi DailyMail.

Optimizam je pozitivan stav prema shvaćanju i promatranju svakodnevnih situacija i života. Optimisti su u stanju i negativne situacije promatrati kao nešto pozitivno, odnosno kao nešto iz čega mogu nešto naučiti.

Prethodna istraživanja su pokazala da optimisti imaju manji rizik od nastanka bolesti srca i srčanog udara, a ovo istraživanje je tu tvrdnju dodatno potkrijepilo.

Znanstvenici ističu da je optimizam nešto što se može usvojiti i vježbati, slično vještinama. Važno je da u većini situacija zadržimo pozitivan stav jer na taj način smanjujemo razinu hormona stresa (kortizola) u tijelu, za kojega je dokazano da pospješuje nastanak raznih bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti