Nikada nije kasno za prestanak pušenja

Nikada nije kasno za prestanak pušenja

Nikada nije kasno za prestanak pušenja
  • Objavljeno: Subota, 23.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čak i one osobe koje su pušile gotovo cijeli život imaju zdravstvene prednosti od prestanka pušenja, tvrde njemački znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo 9000 Nijemaca u dobi od 50 do 74 godine. Istraživanje, koje je trajalo 10 godina pokazuje da prestanak pušenja kasnije u životu rizik od nastanka srčanog i moždanog udara smanjuje za čak 40%.

Osobe koje prestanu pušiti u dobi od 35 do 44 godine produžuju život u prosjeku za čak 9 godina. One koje prestanu pušiti u dobi od 45 do 64 produžuju život za 6 godina.

Pušenje je jedna od rijetkih navika koja nema niti jednu pozitivnu stranu. Štetite svome zdravlju, izgledu, okolini i novčaniku.

Osim poboljšanja zdravlja srca i krvožilnog sustava, znanstvenici tvrde da prestanak pušenja pozitivno utječe i na vaš izgled. Naime, prestanak pušenja će djelomično ublažiti vidljivost znakova starenja kože uzrokovanih pušenjem.

U razdoblju od 6 mjeseci nakon prestanka vaše tijelo i koža će primati znatno veću količinu kisika, nutrijenata i antioksidansa, a vi ćete biti zdraviji i izgledati ljepše.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti