Pedometri nisu točni za djecu

Pedometri nisu točni za djecu

Pedometri nisu točni za djecu
  • Objavljeno: Utorak, 27.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...posebno kod sporog hoda, mišljenja su istraživači na Mayo Clinic College of Medicine, Rochester, Minnesota, objavljeno je na Reuters Healthu.

U usporedbi s običnim mjerenjem koraka, pedometri su bili netočni gotovo 100% kod sporih brzina hodanja i oko 60% kod većih brzina, pronašli su dr. James A. Levine i njegovi kolege.

Suprotno tome, akcelerometri koji se nose oko nožnog zgloba – druga vrsta naprave za mjerenje koraka – bili su samo 24% netočni kod sporih brzina i samo 5% kod većih brzina, o čemu su istraživači izvijestili u siječanjskome izdanju časopisa «Pediatrics».

No ipak, akcelerometri su trenutačno skuplji 10 do 20 puta više od komercijalno dostupnih pedometara, što zabranjuje njihovu uporabu izvan granica istraživanja, izjavio je Levine za Reuters Health.

Njegov je tim htio otkriti bi li se pedometri mogli korisiti za ohrabrenje djece s viškom kilograma da više vježbaju. Zaključili su da postoji poteba za boljim tehnologijama za mjerenje svakodnevnog kretanja djece, te «učinkovite i jeftine strategije za pomoć djeci da se više kreću i postanu zdravija», rekao je Levine.

On i njegov tim usporedili su točnost dviju vrsta komercijalno dostupnih pedometra i jedne vrste akcelerometra koju je nosilo 27 djece, u dobi od 8 do 12 godina. 11 djece (7 dječaka i 4 djevojčice) bilo je debelo ili pretilo, a ostalih 16 (6 dječaka i 10 djevojčica) bili su normalne tjelesne mase.

Istraživači su izravno mjerili korake svakog djeteta dok su hodali na ravnoj podlozi svojom brzinom hoda i dok su na pokretnoj traci hodali u rasponima od 0,2 do 2 milje na sat u određenom vremenu. 

Kada je tim usporedio izravna mjerenja s onima prikupljenima od svakog pedometra, uočili su da su akceleromteri bili poprilično točni a  standardni su pedometri bili vrlo netočni. Čak štoviše, greške akcelerometra nisu se razlikovale u kategorijama tjelesne mase, dok su greške pedometra bili češće u debele djece u usporedbi s onom normalne tjelesne mase.

Dok se ne razviju točnije i cijenom prihvatljivije naprave, Levinov je tim uputio na to da se djeca s viškom kolograma ohrabruju u izradi plana vremena aktivnosti i inaktivnosti da bi se otkrile mogućnosti za povećanje fizičke aktivnosti.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti