Otkrivena tvar koja iz stanica uklanja kolesterol

Otkrivena tvar koja iz stanica uklanja kolesterol

Otkrivena tvar koja iz stanica uklanja kolesterol
  • Objavljeno: Utorak, 27.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo s jednom dozom tvari nazvanom CYCLO znanstvenici su postigli da se iz stanica izbavi trećina prekomjerene količine kolesterola.

Američki istraživači pronašli su tvar koja izbacuje suvišak kolesterola nagomilanog u stanicama organa, prema istraživanju provedenom na miševima koje je objavljeno u ponedjeljak.

Otkriće rasvjetljuje način na koji se kolesterol prenosi u stanicama tijela i moglo bi utrti put liječenju Niemann-Pickove bolesti tipa C, ističu istraživači.

Riječ je o rijetkoj nasljednoj bolesti metabolizma koju karakterizira nenormalno visoka razina kolesterola u svim organima.

Genetski poremećaji

Bolest je posljedica genetskog poremećaja u staničnom prijenosu masti čije gomilanje dovodi do pojave teških neuroloških smetnja, a najčešće se javlja u klasičnom infantilnom obliku između 3. i 15. godine.

Kod oblika bolesti koji se javlja u odraslih, a čini oko 10 posto slučajeva, dolazi do neuroloških i psihičkih smetnja.

- Tijekom istraživanja smo dokazali da se ubrzo nakon ubrizgavanja tvari pod nazivom CYCLO iz stanica oslobađa golema količina nagomilanog kolesterola koji se zatim normalno metabolizira - rekao je John Dietschy, profesor interne medicine na sveučilištu Southwestern u Teksasu, voditelj istraživanja objavljenog u Analima američke Nacionalne akademije znanosti od 26. siječnja.

- Sa samo jednom dozom postigli smo da se izbaci trećina prekomjerne količine kolesterola nataloženog u stanicama - dodao je.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti