Pet sati bicikliranja tjedno može utjecati na plodnost muškaraca

Pet sati bicikliranja tjedno može utjecati na plodnost muškaraca

Pet sati bicikliranja tjedno može utjecati na plodnost muškaraca
  • Objavljeno: Utorak, 14.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste redoviti biciklist, ova informacija je jako važna za vas. Najnovije istraživanje otkrilo je kako bicikliranje kroz najmanje pet sati tjedno, može utjecati na plodnost muškarca.

Istraživači s Bostonskog sveučilišta pregledali su 2.200 muškaraca koji odlaze u klinike za plodnost te su utvrdili kako muškarci koji bicikliraju najmanje pet sati tjedno imaju manje aktivne spermatozoide i općenito manje sperme nego muškarci koji uopće ne vježbaju.

Podaci su prilagođeni za tjelesnu težinu, krvni tlak, izbor donjeg rublja i ostale varijable, a otkriveno je kako muškarci koji su redovito vježbali imaju jednaku vjerojatnost da će imati probleme s kvalitetom ili količinom sperme kao i muškarci koji nikada ne vježbaju.

No kada su uzimali u obzir određene vrste vježbi, muškarci koji su rekli kako provode najmanje pet sati tjedno biciklirajući, imali su dvaput veću vjerojatnost kako će imati i nizak broj spermija i relativno slabu pokretljivost spermija.

„To može biti zbog traume ili porasta temperature u skrotumu," objašnjava voditeljica istraživanja Lauren Wise.

„Potrebno je više istraživanja kako bi utvrdili naše nalaze, prije nego što se oni mogu smatrati uzročnima," navodi Wise, a prenosi portal TopNews.

Ona također napominje kako je moguće da muškarci uključeni u istraživanje ne mogu biti reprezentativni u općoj populaciji, jer svi oni odlaze u klinike za plodnost i stoga postoji veća vjerojatnost da će imati problema sa spermatozoidima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti