Depresija za vrijeme trudnoće može utjecati na bebu

Depresija za vrijeme trudnoće može utjecati na bebu

Depresija za vrijeme trudnoće može utjecati na bebu
  • Objavljeno: Srijeda, 15.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja su rođena od majki koje su bile u depresiji tijekom trudnoće, imaju višu razinu hormona stresa, smanjen mišićni tonus te druge neurološke probleme i probleme u ponašanju.

„Dvije su mogućnosti, da  su novorođenčad ili više osjetljiva na stres i odgovaraju energičnije na njega, ili da imaju manje mogućnosti da isključe svoje odgovore na stres," navodi znanstvenica dr. Delia M. Vazquez, profesorica psihijatrije i pedijatrije na Fakultetu medicine u Michiganu.

Ona i njezine kolege ispitali su povezanost između depresije kod trudnica i razvoja neuroendokrinog sustava kod djece, koji je zadužen za kontrolu tjelesnog odgovora na stres, kao i za raspoloženje i emocije.

U istraživanju su sudjelovale 154 trudnice, u dobi od preko 20. godina, čiji su depresivni simptomi ocijenjeni u 28., 32. i 37. tjednu trudnoće te opet kada su rodile. Pri rođenju su uzimani uzorci krvi iz pupčane vrpce radi mjerenja razine hormona stresa. U drugom tjednu, djeca su podvrgnuta neurobihevioralnim testovima radi procjene njihove motoričke sposobnosti i odgovora na podražaje i stres.

„Teško je reći u kojoj su mjeri te razlike (kod beba rođenih od majki s depresijom) dobre ili loše, ili kakav bi utjecaj mogle imati u dužem vremenskom razdoblju," objašnjava vodeća autorica istraživanja dr. Sheila Marcus s Fakulteta medicine u Michiganu, a prenosi Yahoo.

„Tek počinjemo promatrati ove razlike kao dio jedne cijele kolekcije podataka koji bi mogli biti simptomi rizika," dodaje dr. Sheila Marcus.

„To će zauzvrat identificirati žene kojima je potrebna pažnja tijekom trudnoće ili kada su već rodile, pa im tada mogu biti od koristi post porođajni programi koji podržavaju zdrav razvoj djeteta kroz dobar mama / beba odnos."

Jedna od pet žena doživljava depresiju tijekom trudnoće, a depresija poslije trudnoće također je česta komplikacija, pokazuje nam pozadinski materijal u istraživanju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti