Istraživači leukemije uspjeli „isključiti neispravne“ matične stanice

Istraživači leukemije uspjeli „isključiti neispravne“ matične stanice

Istraživači leukemije uspjeli „isključiti neispravne“ matične stanice
  • Objavljeno: Utorak, 14.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tako što su suzbijali proteine u krvi, tim znanstvenika s „King's Collegea" u Londonu, izmijenio je  leukemične matične stanice natrag u obične matične stanice bez kancerogenih značajki.

Također su uspjeli najagresivnije leukemične matične stanice učiniti „ponovno osjetljivima", znači one koje su postale otporne na liječenje, pa su tako počele reagirati na lijekove protiv raka.

Profesor Eric So, voditelj tima, je izjavio: „Ovi rezultati izuzetno su uzbudljivi i predstavljaju ključan korak naprijed u potrazi za učinkovitijim tretmanima za ovaj razoran oblik leukemije."

"Rezultati pokazuju uvjerljiv dokaz kako bi taj protein mogao biti iskorišten za razvoj učinkovitog liječenja za ovaj oblik bolesti."

Istraživanje, koje prenosi britanski „The telegraph", uključivalo je opasan soj leukemije koja je vođena defektima u miješanim sojevima gena leukemije (MLL gena).

Matične stanice su nezrele stanice koje se mogu razviti u više različitih zrelih stanica.

Osobe s MLL genom imaju leukemične matične stanice koje su na „pola puta" da postanu kancerogene bijele krvne stanice, iako ne dospiju sve do ove faze.

Istraživači su pokazali na miševa kako „normalne" matične stanice mogu postati leukemične matične stanice i tako izazvati rak.

Otkrili su kako proces uključuje aktivaciju proteina u krvi koji se naziva beta-katenin. Potiskujući ovaj protein odgodili su početak karcinoma, usporili su rast stanica raka te preusmjerili leukemične matične stanice u pred-kancerogenu fazu.

Kada je beta-katenin potpuno deaktiviran kod miševa s pred-leukemičnim stanicama, kod životinja se nije razvio rak unatoč tomu što su imali sve potrebne MLL mutacije.

Laboratorijska istraživanja na leukemičnim stanicama iz ljudskih pacijenata,  opet su pokazala kako potiskivanje beta-katenina smanjuje njihovu sposobnost da se razmnožavaju i obnavljaju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti