Pijanstvo bez alkohola? I to je moguće!

Pijanstvo bez alkohola? I to je moguće!

Pijanstvo bez alkohola? I to je moguće!
  • Objavljeno: Utorak, 14.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Prije nego što izlijete Sauvignon blanc u sudoper ili WC, obavještavamo vas da ipak nije riječ o pravom pijanstvu ili konzumaciji alkohola općenito.

Nova istraživanja pokazuju da nedostatak sna može usporiti brzinu komunikacije i spriječiti pohranjivanje informacija. Istraživači otkrivaju da umor može imati isti učinak na mozak kao konzumacija alkohola.

Isprobajte ove vježbe za mozak: pronađite skrivene životinje u što kraćem roku!

Istraživači su neposredno prije operacije pregledali mozgove 12 pacijenata koji pate od epilepsije. Nedostatak sna može dovesti do epileptičnog napadaja. Radi toga su pacijenti, tijekom istraživanja, morali biti budni cijelu noć. To je omogućilo istraživačima da prouče utjecaj nedostatka sna na kognitivno funkcioniranje pacijenta.

Tijekom noći, istraživači su na sudionike postavili elektrode i zamolili ih da kategoriziraju niz slika što je brže moguće. Elektrode su mjerile aktivnost moždanih stanica, osobito sljepoočnog režnja koji je povezan s epilepsijom. Otkrili su da pacijentima kojima se počelo spavati opada aktivnost mozga.

Za razliku od uobičajene brze reakcije, neuroni su u fazi umora reagirali sporo i prijenos informacija je trajao dulje nego inače.

Nedostatak sna onesposobio je pacijente da brzo prenose vizualne podražaje u misaone, što može rezultirati ozbiljnim problemima za umorne vozače i vozače pod utjecajem alkohola. Umoran vozač može percipirati pješaka, no njegov mozak će reagirati sa zakašnjenjem. Ono što zabrinjava je da ne postoji test kojim bi mogli identificirati umornog vozača, kao što je to slučaj s vozačem pod utjecajem alkohola i alkotestom.

Zapamtite da je san, za kvalitetan i zdrav život, jednako važan kao i svakodnevna fizička aktivnost i zdrava prehrana, stoga osigurajte svom organizmu raniji odlazak na počinak i san u trajanju od 7 do 8 sati u komadu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti