Pijete li previše vode?

Pijete li previše vode?

Pijete li previše vode?
  • Objavljeno: Subota, 10.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Voda je potrebna organizmu, ali njezin unos ovisi isključivo o tome koliko se krećete, što jedete i koliko ste zapravo žedni.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, je pokazalo da osobe koje su žedne imaju poboljšane kognitivne sposobnosti nakon samo 2 čaše vode.

Ipak, osobe koje su smatrale da su žedne, ali nisu uistinu bile, nakon 2 čaše vode su pokazale opadanje kognitivnih sposobnosti.

"Ovim istraživanjem smo pokazali da unos vode nije uvijek najbolji izbor, naročito ako ste tijelu već osigurali dovoljnu količinu vode", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Caroline Edmonds.

Vazopresin, hormon koji aktivira osjećaj žeđi, je povezan s pažnjom, koncentracijom i seksualnom uzbuđenošću. Žeđ vas može omesti kod obavljanja svakodnevnih rutinskih aktivnosti.

Ipak, znanstvenici ističu, aktivnosti za koje je potrebna visoka razina koncentracije, je možda bolje obavljati s blagim osjećajem žeđi, upravo iz razloga što vazopresin povećava razinu koncentracije.

Voda je najzdravije moguće piće koje možete unijeti u organizam, ali je važno da zapamtite da nije dobro u ničemu pretjerivati, pa tako ni u unosu vode.

Znanstvenici ističu da se ne možemo pouzdati u osjećaj žeđi. Naravno da je potrebno unositi adekvatnu količinu vode, naročito ako znate da niste unijeli dovoljno.

No, kako ne biste pretjerivali, popijte prvo jednu, a potom, ako vam ne bude dovoljno, tek drugu čašu vode.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti