Provjerite imate li znakove živčanog sloma!

Provjerite imate li znakove živčanog sloma!

Provjerite imate li znakove živčanog sloma!
  • Objavljeno: Utorak, 27.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Živčani slom uglavnom ne doživljavamo tako intenzivno kao što je prikazano na televiziji. Slom živaca možemo opisati kao stresno razdoblje u kojem osoba prestaje biti sposobna za normalno funkcioniranje.

Živčani slom najčešće nastupa nakon dugih, stresnih, fizički i psihički zahtjevnih okolnosti.

Najčešće se liječi uz pomoć psihijatra ili druge stručne osobe, a nerijetko se predlaže i uzimanje lijekova za smirenje kako bismo mogli realnije sagledati situaciju i što prije ju riješiti.

Ovo mogu biti prvi znakovi živčanog sloma:

Stalna napetost i česte glavobolje

Napetost i glavobolju najčešće uzrokuje stres. Uslijed stresa, mišići tijela, posebice ramena i vrata, postaju kruti. Zgrčeni i kruti mišići remete cirkulaciju, što uzrokuje glavobolju. Ako osjećate napetost u mišićima i glavobolju koja ne prolazi nakon 2 tjedna, zatražite liječničku pomoć.

Isprobajte eterično ulje koje može liječiti migrene, depresiju, tjeskobu i rak!

Nedostatak koncentracije

Kronični stres ometa koncentraciju i pohranu informacija. Dugoročno, visoka razina stresa nas može onesposobiti u normalnom funkcioniranju, što s vremenom počne utjecati na našu svakodnevicu. Manjak koncentracije i nedostatak informacija koje smo trebali pohraniti, mogu povećati razinu stresa i tako se lako nađemo u začaranom krugu. Ako primijetite takve simptome, fokusirajte se na disanje, češće boravite u prirodi i odvojite vrijeme za šetnju istezanje. Ove radnje pojačavaju cirkulaciju i dovode kisik u tijelo što smanjuje proizvodnju kortizola, a u konačnici i smanjuju stres.

Nepravilan rad srca

Stres može izazvati nepravilan rad srca, pretjerano znojenje, bolove u prsima, osjećaj gušenja na području vrata i otežano disanje. Ovi simptomi ukazuju da je prisutna velika količina stresa, što može dovesti do napadaja panike ali i živčanog sloma. Duboko disanje i istezanje prsnog koša mogu olakšati istezanje. Ako je bol u prsima snažna i ne prolazi nakon dvadesetak minuta, hitno zatražite liječničku pomoć jer je možda posrijedi srčani udar.

Saznajte kako umiriti misli!

Bolovi u želucu i nadutost

Bolovi u želucu i nadutost mogu biti simptomi tjeskobe i kroničnog stresa. Uz ove simptome, često se javljaju i zatvor ili proljev. Ako se simptomi ne povlače u roku 2 tjedna, svakako posjetite liječnika.

Poremećaji spavanja

Nedostatak sna i nesanica su najčešće povezani s velikom količinom stresa. Ako vam treba dugo da zaspite, imate kratke intervale spavanja, lako se budite ili osjećate kronični umor, moguće je da patite od nekog oblika poremećaja spavanja. Ova vrsta poremećaja uzrokuje stres, nedostatak koncentracije, depresiju i nepravilan rad srca, a u konačnici i živčani slom.

Depresija

Depresija je stanje lošeg raspoloženja i odbojnosti prema raznim aktivnostima. Također može utjecati na nečije misli, ponašanje i osjećaje. Ako osjećate averziju prema većini aktivnosti ili se osjećate bezvoljno i bespomoćno, moguće je da patite od depresije. Depresija koja se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih mentalnih i fizičkih problema.

Otkrijte namirnice koje potiču anksioznost i depresiju!

Živčani slom može uzrokovati druge zdravstvene probleme, stoga je izrazito važno na vrijeme prepoznati fizičke promjene i promjene u vlastitom ponašanju kako biste mogli uživati i neometano koračati kroz život.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije