Posljedice ozljede glave mogu se pritajiti godinama

Posljedice ozljede glave mogu se pritajiti godinama

Posljedice ozljede glave mogu se pritajiti godinama
  • Objavljeno: Utorak, 24.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čak i naoko bezazleni udarac u glavu nakon pada s bicikla, rola ili skija može prouzročiti opasne ozljede mozga, upozorava neurologinja Maja Roje Novak iz centra za biološko liječenje Akumed. Pogotovo ako je riječ o djetetu, s obzirom na to da je dječja lubanja osam puta slabija od one odraslog čovjeka. Također, ozbiljne posljedice ozljede glave, tj. mozga, mogu se “pritajiti” i buknuti nakon nekoliko godina, upozorava mr.sci.dr. Roje Novak. Stoga je zaštitna kaciga neophodna za većinu dječjih sportskih aktivnosti u kojima su ozljede česte poput vožnje skateboardom, snowboardom ili biciklom. S obzirom na to da je čak 70% ozljeda glave u predškolske djece posljedica pada, kaciga može bitno smanjiti opasne posljedice udarca glavom kao što su potres mozga te s njime povezan izljev krvi u mozak.

Nemogućnost pokretanja udova, nerazgovijetan govor, kočenje vrata te izostanak osjetila okusa, sluha, vida ili mirisa također su simptomi ozljede mozga koji se mogu povući, a zatim postaju sve jači.

Žali li se čovjek na glavobolju nakon udarca, ne preporučuje se davanje aspirina jer potiče krvarenje pa može pogoršati posljedice ozljede. Također je bitno nadgledati ponašanje ozlijeđenog sljedeća tri dana.

Ako nakon liječničkog pregleda, zdravstveno stanje ozlijeđenog ne postaje bolje, on gubi svijest, ima grčeve ili je već proživio potres mozga, potrebno je ponovno potražiti liječniču pomoć.

Majčinski instinkt uvijek je u pravu, poručuju liječnici. Stoga, primijetite li da se dijete nakon nezgode ponaša neuobičajeno, ne ustručavajte se potražiti drugo mišljenje ili zatražiti dodatne preglede.

I laka ozljeda glave u djeteta može rezultirati posttraumatskom epilepsijom koja se pojavljuje i do sedam godina nakon nezgode

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti