Postporođajni suicid

Postporođajni suicid

Postporođajni suicid
  • Objavljeno: Utorak, 26.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nove majke koje imaju u povijesti depresiju ili druge psihijatrijske poremećaje izgleda da imaju i veće šanse od drugih žena da će pokušati izvršiti samoubojstvo nakon poroda, prema novoj sstudiji.

Istraživači su pronašli među blizu 1,800 žena koje su nedavno rodile, da one koje su imale neke psihijatrijske poremećaju su imale 27 puta veće šanse da se pokušaju ubiti u godini nakon rođenja djeteta.

Slično tome, žene koje su imale povijest zlouporabe opojnih droga su imale 6 puta povećan rizik od pokušaja samoubojstva. Postporođajni suicid je rijedak, ali novi rezultati ističu koja bi skupina žena mogla biti izložena najvećem riziku, istaknuli su istraživači u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Žene same, njihove obitelji i njihovi liječnici bi trebali biti svjesni da psihijatrijski poremećaji u prošlosti kao i zlouporaba droga jesu rizični faktori za postporođajni suicid, rekla je voditeljica studije, dr. Katherine A. Comtois s University of Washington School of Medicine.

Ovi rezultati se temelje na bolničkim zapisima žena koje su rodile u državi Washington u razdoblju od 1992. do 2001. godine. Istraživači su indentificirali 355 žena koje su bile hospitalizirane zbog pokušaja samoubojstva u godini nakon poroda, i usporedili su svaku od tih žena s druge 4 žene koje su rodile u istoj godini, ali nisu pokušale izvršiti samoubojstvo.

Ukupno, Comtois i njeni kolege su pronašli, da je rizik od postporođajnog suicida značajno viši među ženama koje su bile hospitalizirane zbog psihijatrijskih poremećaja, problema vezanih za zlouporabu droga ili oboje 5 godina prije poroda.

Takva dijagnoza je bila očito važan faktor rizika čega bi obitelji žena kao i zdravstveni radnici trebali biti svjesni, rekla je Comtois. American College of Obstetricians and Gynecologists je predložio da bi žene trebale prolaziti probir na depresiju i druge psihosocijalne rizične faktore tijekom prenatalne skrbi, naglasili su također Comtois i kolege.

Buduće studije, napisali su, bi trebale procijeniti učinkovitost probira na psihijatrijske i poremećaje ovisnosti na smanjenje loših ishoda kao što je pokušaj samoubojstva tijekom postporođajnog perioda.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti