Potvrda kvalitete na svjetskoj razini - Zavod za digestivnu kirurgiju postao Centar izvrsnosti za kolorektalnu kirurgiju

Potvrda kvalitete na svjetskoj razini - Zavod za digestivnu kirurgiju postao Centar izvrsnosti za kolorektalnu kirurgiju

Potvrda kvalitete na svjetskoj razini - Zavod za digestivnu kirurgiju postao Centar izvrsnosti za kolorektalnu kirurgiju
  • Objavljeno: Srijeda, 03.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prošlog tjedna na Zavodu za digestivnu kirurgiju KBC-Rijeka uspješno je završen postupak međunarodne akreditacije za područje kirurgije debelog crijeva, prvi takav certifikat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe!

Proces certificiranja provela je neprofitna, nevladina organizacija SCR - Surgical Review Corporation iz Sjedinjenih Američkih Država, koja akreditacije kirurških programa provodi diljem svijeta. Prilikom ocjenjivanja određenog programa analiziraju se medicinski ishodi liječenja kao što su komplikacije, smrtnost i ukupni rezultati liječenja. Osim medicinskih podataka certifikatori su pratili i postupnike, odnosno protokole liječenja svih pacijenata te kliničke puteve i njihovo provođenje u praksi. Zavod za digestivnu kirurgiju aplicirao je za postupak akreditacije na području kirurgije debelog crijeva, a nakon prelemininarnih pozitivnih recenzija, riječku bolnicu je posjetio ovlašteni revizor SRC-a.

Tako je u petak, 28. travnja, gost na Zavodu za digestivnu kirurgiju bio dr. Neil Hutcher, kirurg iz Richmonda, iz američke savezne države Virginije. Dr. Hutcher je medicinski savjetnik pri Surgical Review Corporation, korporaciji koja se bavi akreditacijom bolnica i zavoda koji su pokazali izniman stupanj organiziranosti i posvećenosti bolesnicima unutar specijalnosti kojima se bave.

U riječkom primjeru procijenjivani su organizacijski aspekti rada na Zavodu za digestivnu kirurgiju te oprema i educiranost osoblja za rad kao i kvaliteta ukupne skrbi za pacijenta. Dr. Hutcher je obišao sve odjele i sale Zavoda, anketirao je djelatnike pitanjima vezanim uz svakodnevnu praksu te analizirao njihovu spremnost za reakciju u izvanrednim situacijama. Zaključno je kvaliteta skrbi za kirurškog pacijenta bila na zavidnoj razini te je auditor potvrdio odluku da se Zavodu za digestivnu kirurgiju dodijeli naziv Centra izvrsnosti za kolorektalnu kirurgiju.

Međunarodna akreditacija za centar izvrsnosti, osim što je pokazatelj posvećenosti tima Zavoda svom poslu, sigurno će biti poticaj za nastavak stručnog usavršavanja iz navedene patologije, privlačenje novih pacijenata iz drugih regija Hrvatske kao i širenja znanja te uvođenje novih metoda liječenja.“ izjavio je povodom dobivanja certifikata, doc. dr. Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju pri Klinici za kirurgiju KBC-a Rijeka.

Ovo vrhunsko stručno priznanje KBC-u Rijeka i Zavodu za digestivnu kirurgiju prvenstveno daje sigurnost svim pacijentima iz područja bolesti debelog crijeva jer se u riječkoj bolnici provode najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja. Te metode su potpuno jednake postupcima liječenja u svim drugim bolnicama u USA i svijetu koje je akreditirala Surgical Review Corporation.To na koncu znači kako će bolesnici u Rijeci dobiti jednaku razinu i kvalitetu medicinske skrbi poput one u svjetskim medicinskim centrima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti