Pranje piletine povećava rizik trovanja hranom
Ljudi koji peru cijele piliće prije nego što ih kuhaju ili peku povećavaju rizik od trovanja hranom.
Procjenjuje se da ih tri četvrtine potrošača koji kupuju cijele piliće prvo operu, te tako potencijalno šire bakterije po radnoj površini u radijusu od metra.
Najnoviji podaci iz Agencije za normative u hrani pokazuju da je 65% kupljenih sirovih pilića onečišćeno kampilobakterijom, najčešćim uzročnikom trovanja hranom u Velikoj Britaniji, sa simptomima koji uključuju proljev i grčeve u želucu.
Iako će pravilno kuhanje piletine ubiti bakteriju, ona je i dalje godišnje odgovorna za više od 300.000 slučajeva trovanja hranom i 15.000 hospitalizacija u Engleskoj i Walesu.
No istraživanje je pokazalo da 56% ljudi misli da je salmonela najveći uzrok trovanja hranom, dok samo 2% navodi kampilobakteriju kao uzrok.
Provjerite koje namirnice ne biste trebali stavljati u hladnjak!
Agencija trenutno istražuje načine kako smanjiti razinu infekcije kroz cijeli proizvodni lanac.
Istražuje se mogućnost dezinfekcije pilića s antimikrobnim pranjem prije nego se prodaju u supermarketima i mesnicama, ali to još nije odobreno od strane EU.
Agencijska glasnogovornica je izjavila: "'Pranje sirove peradi je uobičajena kuhinjska greška, a to jednostavno nije potrebno."
"Voda iz slavine neće uništiti bakterije koje uzrokuju trovanje hranom, ali će ih ubiti temeljito kuhanje. Ako perete perad, vjerojatnije širite klice po kuhinji nego što ih se rješavate."
Izvršni direktor agencije Peter Vicary-Smith za kraj je izjavio: „Potrošač je taj koji ne bi trebao rješavati problem koji je nastao ranije u hranidbenom lancu, ali ako već planirate pripremati cijelo pile, budite svjesni, da ako je zaraženo, pranjem samo povećavate rizik od trovanja hranom."
„Ostanite sigurni tako da ga ne perete, već ga kvalitetno ispecite ili skuhajte."
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Salata s kozicama
15 min12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345