Konzumiranje kalcijevih dodataka povećava rizik od srčanog udara

Konzumiranje kalcijevih dodataka povećava rizik od srčanog udara

Konzumiranje kalcijevih dodataka povećava rizik od srčanog udara
  • Objavljeno: Petak, 30.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Uzimanje kalcijevih dodataka može povećati šanse za srčani udar za 30 posto, pokazuje najnovije istraživanje.

Istraživači na Sveučilištima Auckland i Aberdeen pregledali su 11 studija koje su pokrile oko 12.000 osoba, koji su dnevno uzimali 500mg kalcija ili više.

Takvi dodaci se često propisuju starijim ženama za sprječavanje ili pomoć u liječenju osteoporoze.

No znanstvenici vjeruju da mogu rezultirati višim „razinama serumskog kalcija" u krvi, što može dovesti do stvrdnuća arterija.

U „British Medical Journalu", autori su izjavili: „Serumske razine kalcija su pozitivno povezane s povećanom učestalošću srčanih udara u velikim opservacijskim studijama."

Bitno je napomenuti da uzimanje kalcija kao dio prehrane ne pokazuje takve učinke.

„Konzumiranje ekvivalentne doze kalcija iz mliječnih proizvoda ima mnogo manji učinak od kalcija u obliku dodataka na serumskoj razini kalcija".

Studija je isključila bolesnike koji uzimaju kalcij i vitamin D zajedno. Zato jer je vitamin D potreban kako bi tijelo apsorbiralo kalcij. Autori su rekli da je nejasno da li bi se nalaz mogao primijeniti na te pacijente.

Ali su nas ipak dali u razmišljanje da li je pametno preporučiti konzumiranje kalcija u obliku dodataka za zdravlje kostiju.

„S obzirom na prednost dopune kalcijem radi gustoće kostiju i prevencije prijeloma, ponovna procjena uloge dopune kalcijem u liječenju osteoporoze je opravdana".

Preporučeni dnevni unos kalcija je 700mg.

Dr Claire Bowring iz Nacionalnog društva za osteoporozu preporučuje ljudima da tu količinu pokušaju unijeti kroz prehranu.

Ako to nije moguće, dodatake treba koristiti samo kako bi došli do preporučene razine, rekla je dodajući: „Povećanje razine kalcija iznad toga nema dodatne svrhe za kosti."

No ima onih koji sumnjaju u istraživanje, kao Dr. Carrie Ruxton.

„Nedostatak standardiziranih podataka o riziku srčanog udara, postavlja pitanja o čvrstoći autorovih zaključaka."

Judy O'Sullivan, iz Britanske srčane organizacije također poziva na oprez.

„Svatko kome je od strane liječnika preporučeno konzumiranje dodataka kalcija, ne bi ga trebali prestati uzimati samo zbog ovog istraživanja. Moramo biti oprezni s rezultatima analize, jer niti jedna od uključenih studija nije posebno smišljena kako bi pratila odnos između dodataka kalcija i rizika od srčanog udara."

„Međutim, istraživanje se ne bi trebalo potpuno zanemariti. Bilo kakve nove smjernice o prevenciji prijeloma, oni najranjivij bi trebali uzeti u obzir."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti