Predstavnici društava psorijatičara iz pet europskih zemalja na kongresu o psorijazi u “Naftalanu“

Predstavnici društava psorijatičara iz pet europskih zemalja na kongresu o psorijazi u “Naftalanu“

Predstavnici društava psorijatičara iz pet europskih zemalja na kongresu o psorijazi u “Naftalanu“
  • Objavljeno: Petak, 16.02.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze koji će okupiti brojne domaće stručnjake za ovu kroničnu kožnu bolest kao i udruge pacijenata iz Hrvatske i inozemstva održat će se 17.veljače u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić Gradu u organizaciji Društva psorijatičara Hrvatske. Bit će to prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje inozemnih gostiju s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze i psorijatičnog artritisa.

“Ovaj kongres je značajan jer su mu u fokusu prvenstveno oboljeli od psorijaze u Hrvatskoj. Bit će to idealna prilika za naše pacijente da od liječnika i drugih pacijenata doznaju novosti u liječenju psorijaze. U otvorenom razgovoru s dermatolozima i fizijatrima, ali i psihijatrom, moći će se dodatno educirati o ovoj kroničnoj dermatološkoj bolesti koja utječe ne samo na zdravstveni, već i socijalni i ekonomski aspekt “, ističe Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

Međunarodni karakter ovom Kongresu dat će predstavnici udruga pacijenata iz Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke, koji će razmijeniti iskustva o tretiranju ove bolesti te doznati koliko zdravstveni sustavi u njihovim zemljama imaju sluha za oboljele od psorijaze.

“Moram istaknuti da smo zbog hrvatskih prirodnih ljekovitih činitelja - primjene naftalana u prednosti pred ostalim zemljama. Zahvaljujemo se stoga Naftalanu na podršci za organizaciju ovog kongresa te s veseljem želimo i našim kolegama iz inozemstva približiti ovu vrstu uspješne terapije s naftalanskim ljekovitim uljem koje imamo u Hrvatskoj“, pojašnjava Inka Marinić. Uz Hrvatsku, naime, jedino Azerbajdžan ima nalazište naftalana.

U sklopu kongresa bit će organizirane i radionice za pacijente i voditelje udruga pacijenata o načinu kako uspješno koristiti društvene mreže u svrhu bolje informiranosti i educiranosti oboljelih.

O važnosti predanog rada udruga pacijenata za unapređenje kvalitete života oboljelih govorit će čelnica španjolske udruge “Psoriasis en red“ Celia Marin koja ćeupoznati kolege iz drugih zemalja kako inovativnim pristupom upravljanja poboljšati rad udruga.

Ravnatelj “Naftalana“ Goran Maričić ponosan je što će njihova bolnica biti domaćin ovog kongresa koji će im omogućiti da pacijente iz inozemstva upoznaju s rezultatima i blagodatima naftalanoterapije kojom medicinski stručnjaci ove bolnice već 27 godina uspješno tretiraju psorijazu, ali i druge dermatološke te reumatske poremećaje i bolesti lokomotornog sustava.

“Upravo zahvaljujući primjeni prirodnih činitelja termalne vode i naftalana naša bolnica je jedinstvena u globalnim razmjerima što prepoznaje sve više domaćih i stranih posjetitelja, posebno iz Rusije i Skandinavije. Trudimo se opravdati povjerenje naših klijenata, jer znamo da su pozitivna iskustva najbolja preporuka. Cilj nam je Naftalanbrendirati kao destinaciju medicinskog turizma. Ovakvi kongresi s gostima iz inozemstva uvelike nam pomažu u tim nastojanjima, a ujedno su nam i potvrda da smo krenuli dobrim putem“, istaknuo je Goran Maričić.

Od psorijaze boluje oko 1 do 3 posto svjetske populacije. Najviše oboljelih je u skandinavskim zemljama (3 posto), a najmanje ih je među Indijanacima Sjeverne Amerike (0,5 posto).

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od ove bolesti pati oko 70.000 građana što predstavlja 1,6 posto u ukupnom broju stanovništva. Bolesnici sa srednje teškom i teškom psorijazom (poput psorijatičnog artritisa) čine manje od 30 posto (oko 20.000 osoba) populacije svih oboljelih.

Koža zahvaćena psorijazom mnogima je odbojan prizor pa su oboljeli često stigmatizirani u svojoj okolini zbog čega nam je od presudne pomoći medijska potpora u širenju informacija i razbijanju predrasuda o ovoj bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti