Evo kako spriječiti simptome psorijaze tijekom ljeta!

Evo kako spriječiti simptome psorijaze tijekom ljeta!

Evo kako spriječiti simptome psorijaze tijekom ljeta!
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Dolazak ljeta je dobra vijest za osobe koje pate od psorijaze. Toplije vrijeme znači manje kožnih tegoba i glatkiju kožu. Simptomi psorijaze se obično ublaže tijekom ljeta, no to ne znači da u potpunosti možete zanemariti njegu kože.

Donosimo vam korake pomoću kojih ćete čitavo ljeto biti bezbrižni i dodatno smanjiti rizik od pogoršanja simptoma psorijaze.

1. Sunčanje i psorijaza

Većina osoba, koje pate od psorijaze, osjeća smanjenje simptoma tijekom izlaganja sunčevim zrakama. Oko 15 do 25 minuta sunčanja dnevno bez zaštitnog faktora uistinu može pomoći, ali ne svakome. Čak i ako ste primijetili da sunce ublažava simptome psorijaze budite pažljivi. Osim što se izlažete riziku od nastanka raka kože, također postoji rizik od nastanka opekotina. Za osobe, koje pate od psorijaze, i najmanja oštećenja kože mogu uzrokovati teške simptome. Zapamtite i da neki lijekovi koji se uzimaju za ublažavanje simptoma psorijaze mogu učiniti kožu još osjetljivijom na sunce.

2. Kupanje i psorijaza

Plivanje i kupanje može značajno ublažiti simptome psorijaze. Većina osoba ističe da plivanje i namakanje u toploj vodi pomaže u bržem zacjeljivanju rana i smanjuje ispucanost kože. S druge strane, klor i morska sol isušuju kožu, što znači da simptomi psorijaze mogu biti puno intenzivniji. Stručnjaci preporučuju da se nakon svakog kupanja odmah istuširate i namažete cijelo tijelo umirujućim losionom.

3. Pazite na ubode insekata

Ubodi insekata također mogu pogoršati simptome psorijaze, stoga se zaštite od uboda, ali adekvatnim sredstvima za zaštitu, koji neće iritirati vašu kožu. Ako ste primijetili ubod, nanesite kortikosteroidnu kremu u obilnom sloju čim to primijetite.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti