9 dijelova tijela koji odmah osjete štetne posljedice pušenja

9 dijelova tijela koji odmah osjete štetne posljedice pušenja

9 dijelova tijela koji odmah osjete štetne posljedice pušenja
  • Objavljeno: Utorak, 17.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zglobovi

Pušači lakše obolijevaju od reumatoidnog artritisa. Lijekovi protiv upaljenih i bolnih zglobova ne djeluju na pušače, a znanstvenici još nisu otkrili zašto.

Koža

Pušenje ubrzava proces starenja kože što može uzrokovati bore. Koža četrdesetogodišnjaka često je na razini sedamdesetogodišnjaka. Osim bora i isušivanja kože pušenje može uzrokovati i rak.

Oči

Pušači imaju dva puta veću vjerojatnost za razvoj makularne degeneracije koja uništava centralni vid potreban za čitanje, pisanje i raspoznavanje lica drugih ljudi. Oni također imaju tri puta veću šansu za razvoj katarakte koja uzrokuje zamagljeni vid.

Spolni organi

Muški pušači imaju veću vjerojatnost za erektilnu disfunkciju koja se može pogoršati ako nastave pušiti. Također mogu oboljeti i od raka testisa. Ženski pušači imaju veću vjerojatnost za nastanak raka vrata maternice.

Isprobajte 13 najboljih savjeta za prestanak pušenja!

Desni

Osjetljivo zubno meso koje krvari, bolno žvakanje, neugodan zadah i ispadanje zubi, također može biti posljedica pušenja.

Mozak

Pušači imaju 3 puta veću vjerojatnost za moždani udar. Pušenje uzrokuje i visoki krvni tlak, što može dovesti do aneurizme.

Probavni sustav

Crohnova bolest, polipi kolona, ​​pankreatitis i rak gušterače su neke od bolesti vezanih uz pušenje. Pušači također imaju 35% veću vjerojatnost za oboljenje od dijabetesa tipa 2 što utječe na jetru i gušteraču.

Pluća

Rak pluća je povezan s pušenjem u 90% slučajeva. Pušenje također uzrokuje druge vrste raka uključujući karcinom usta, bubrega, jetre, mokraćnog mjehura, gušterače, želuca, debelog crijeva i rektuma.

Srce

Pušenje je glavni uzrok bolesti srca. Pušenje sužava arterije i onemogućava pravilan protok krvi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije