Pretila djeca su lošiji matematičari?

Pretila djeca su lošiji matematičari?

Pretila djeca su lošiji matematičari?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mladi koji imaju problema s održavanjem zdrave tjelesne težine, imaju veću vjerojatnost da će postizati slabije školske rezultate od svojih vršnjaka sa zdravom tjelesnom težinom.

Iako kolumbijski znanstvenici sa Sveučilišta Missouri još uvijek nisu ustanovili točnu povezanost imeđu pretilosti i školskih uspjeha, otkrili su da ukoliko djeca, počevši od predškolske dobi, problem sa pretilošću imaju i u dobi kada završavaju osnovnu školu, pokazuju lošije rezultate kod rješavanja matematičkih zadataka.

"Ovo ne znači da su pretila djeca manje pametna, već da slabije pokazuju svoje sposobnosti", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Sara Gable.

Jedno istraživanje je pokazalo kako samopouzdanje igra važnu ulogu kod rješavanja matematičkih zadataka. Pretila djeca često imaju manje samopouzdanja pa znanstvenici vjeruju da je to ključan faktor.

U istraživanju je sudjelovalo 6.250 djece, koju su znanstvenici promatrali od predškolske dobi pa do završetka osnovne škole. Težinu i visinu su mjerili u 5 navrata, kao i BMI (indeks tjelesne mase) koji pokazuje je li osoba normalne tjelesne težine ili nije.

Djeca su bila podijeljena u 3 grupe, ovisno o njihovoj težini - djeca koja nikada nisu imala problema s pretilošću (80%), djeca koja su neprestano imala problema s pretilošću (12%) i djeca koja su povremeno imala problema s pretilošću (8%).

Znanstvenici su također u obzir uzeli spol djece, ekonomski status roditelja, uvjete života, iznos prihoda i broj članova obitelji.

Djeca su u 5 navrata rješavala test matematičkih sposobnosti, a rezultati su se pokazali najlošijima kod djece koja su neprestano imala problema s pretilošću.

Djeca koja imaju problema s težinom, često osjećaju anksioznost, tugu i osjećaj izdvojenosti iz društva.

Pretilost nije samo estetski problem, ona može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, ali i smanjiti kvalitetu življenja.

Prof. Gable ističe kako "postoje i ostali faktori koji mogu utjecati na matematičke vještine. Tako, primjerice, pretilost može uzrokovati apneju koja će smanjiti koncentraciju i pamćenje tijekom dana."

Roditelji trebaju djetetu omogućiti pravilan način prehrane, kao i svakodnevnu tjelesnu aktivnost jer kada osoba jednom postane pretila, stanje se najčešće samo pogoršava, a rijetki su slučajevi gdje pretila osoba naglo promijeni životne navike i riješi se suvišnih kilograma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti