Popodnevno drijemanje je važno za predškolarce

Popodnevno drijemanje je važno za predškolarce

Popodnevno drijemanje je važno za predškolarce
  • Objavljeno: Srijeda, 25.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Predškolarci, koji imaju naviku popodnevnog drijemanja, ostvaruju bolje rezultate na testovima pamćenja, otkrivaju nam američki znanstvenici, prenosi WebMD.

U istraživanju je sudjelovalo 40 djece, dobi od 4 do 5 godina. Znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. Jedna grupa djece je trebala spavati tijekom predškolskog odgoja, a druga nije. Spavanje je u prosjeku trajalo 77 minuta.

Znanstvenici su potom testirali njihovo pamćenje putem društvenih igara. Pravila društvene igre su svladali isto jutro, a testiranje se odvijalo u popodnevnim satima.

Iako su djeca pokazala podjednaku razinu vještina u igranju društvenih igara odmah nakon što su se upoznali s pravilima, u popodnevnim satima su djeca, koja su spavala, pokazala bolje rezultate.

Djeca, koja su spavala, su test riješila u prosjeku sa 75% točnosti, a djeca, koja nisu spavala, su test riješila u prosjeku sa 65% točnosti.

Iako se razlika ne čini velikom, znanstvenici ističu da može biti itekako značajna za daljnji djetetov razvoj i samopouzdanje, koje je važan faktor u svladavanju novog sadržaja.

Voditeljica istraživanja prof. Rebecca Spencer je izjavila "djeci nije važno samo omogućiti uvjete za spavanje, već ih treba i potaknuti na spavanje jer mnoga djeca nevoljko odlaze spavati usred dana."

Djeca, u dobi od 3 godine u pravilu svakodnevno spavaju, dok jako malo djece starije od 5 godina spava usred dana. Starenjem se broj sati i dana kada spavamo usred dana sve više smanjuje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti