Pretilost povećava rizik od razvoja smrtonosnog raka dojke

Pretilost povećava rizik od razvoja smrtonosnog raka dojke

Pretilost povećava rizik od razvoja smrtonosnog raka dojke
  • Objavljeno: Petak, 04.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici znaju kako prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od raka dojke koji se hrani estrogenom, no previše masnog tkiva također može povećati rizik od trostruko negativnog raka dojke, rjeđe i daleko više smrtonosne vrste raka.

Znanstvenici su istraživanjem zaključili kako pretile žene imaju 35 posto veći rizik za razvoj trostruko negativnog raka dojke, agresivnog oblika raka koji utječe na 10 do 20 posto slučajeva.

„Sama činjenica da smo pronašli povezanost s trostruko negativnim rakom dojke je jedinstvena zato jer biološki, ovaj podtip je vrlo različit od drugih karcinoma dojke," objašnjava Amanda Phipps iz Fred Hutchinson Cancer Research Center u Philadelphiji, a prenosi Yahoo.

Rak dojke svake godine ubija 500.000 ljudi na globalnoj razini, a dijagnosticiran je kod 1,3 milijuna ljudi.

Većina tumora dojke se naziva estrogen receptor pozitivnim, zato jer se „hrane" hormonom estrogenom. Oko 20 posto je HER2 pozitivno, zato jer je protein HER2 uključen u proces. Treći tip je upravljan od strane hormona progesterona.

Ove vrste raka se lako mogu liječiti.

A zatim su tu i trostruko negativni tumori, tako nazvani jer nemaju estrogen, progesteron ili HER2 receptore, potrebne kako bi većina lijekova za rak dojke uopće funkcionirali.

Istraživanja su otkrila kako žene koje su pretile, imaju povećan rizik od raka dojke, vjerojatno zato što se estrogen akumulira u masnom tkivu i potiče tumore.

Za ovo istraživanje, Phipps i kolege analizirali su podatke od 155.723 žena uvrštenih u veliko istraživanje o utjecaju hormonske nadomjesne terapije kod žena u menopauzi.

Tim je proučavao Indeks tjelesne mase ili BMI ( Isprobaj BMI kalkulator) te tjelesnu aktivnost među 307 žena koje imaju trostruki negativni rak dojke te 2.610 žena koji imaju estrogen receptor pozitivni rak dojke.

Phipps i kolege su otkrili kako žene s najvišim BMI-em u istraživanju, imaju 35 posto veći rizik od trostruko negativnog raka dojke te 39 posto veći rizik od estrogen receptor pozitivnog raka dojke.

„Istraživanje postavlja nova pitanja o tome što osim estrogena „hrani" tumore, što upućuje na moguću ulogu drugih čimbenika rasta ili upale," dodaje Amy Trentham-Dietz sa Sveučilišta Wisconsin.

Phipps navodi da je učinak bio skroman, no ističe ako se rezultati potvrde od strane drugih istraživača, ovo istraživanje nudi ženama nove načine kako bi smanjile rizik od razvoja trostruko negativnog raka dojke.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti